Filipović: Online predstave su strašna stvar

Autor  Jan 18, 2021

Kulturna scena suočena je s novim izazovima. Za neke su protekli mjeseci bili posebno inspirativni i kreativni jer najvažnije je neodustati i pronaći pozitivnu energiju, a nju sa sobom uvijek nosi i donosi gost Federacije danas glumac Tarik Filipović.

O godini iza nas kaže da je našao vremena za pisanje i uspio je izvući kreativnost koju je dugo čuvao zaključanu.

"Završio sam dva teatarska teksta. Jedan je već ugledao svoju premijeru, u ovom nenormalnom vremenu i ta predstava "razvaljuje. Uskoro izlazi jedna moja monodrama. Bilo je puno premijera, najviše teatra, a otvaraju se stvari i na drugim poljima."

Filipović ističe da su kazališta prepolovljena, ali su ljudi toliko sretni i zahvalni što mogu biti na predstavi i osjetiti dašak normalnosti, objavila je FTV.

"Predstavu sam sanjao jedno jutro i odmah je počeo stavljati na papir. ekipa glumaca je fenomenalna,nadam se da ćemo uskoro igrati i po Bosni i Hercegovini."

Navodi da mu putovanja i hoteli jako nedostaju, pogotovo Sarajevo.

"Imamo dogovore za razne stvari i sa nestrpljenjem očekujem sve to."

O online kulturi i teatru kaže da to nije dobro, ali je barem nešto.

"Kina nažalost odlaze u povijest, a mislim da teatar neće nikada. Kinematografija se više okreće serijama, više smo na platformama. Predstave online su mi nešto strašno. Ne možete prenijeti ljudima ni 50% onoga što možete uživo. Liepo je znati da se to može ali ne vjerujem da će preći u naviku."

Filipović ove godine obilježava 25 godina rada u pozorištu Kerempuh. O tom velikom jubileju kaže da je puno snova dosanjao, uspio je na daskama koje život znače dati većinu onoga što je htio.

Atrakcija