"Detektivi" love lažne bolesnike

Autor  Jan 08, 2023

Tokom ljeta mnoge kompanije u Austriji angažuju privatne detektive da provjere da li su zaposleni, koji su otvorili bolovanje, stvarno bolesni.


Mnogo je onih koji odu kod ljekara, izigravaju bolesnika, i uzimaju bolovanje kojim produžavaju odmor. "Iako se prevara sa bolovanjima rješava pred radnim sudom i oštećene kompanije ne podnose prijave policiji i tužilaštvu, pravno gledano to je prevara. U prošlosti je bilo i krivičnih postupaka", upozorava predsjednik Udruženja detektiva Austrije Peter Pokorni.

On ukazuje da se rasvjetljavanje takvih slučajeva vodi, kako kaže, opservacijom. Na osnovu tih dokaza kompanije daju otkaz svojim zaposlenima koji su otvorili lažno bolovanje.

"Za tako nešto se dobija momentalni otkaz, odmah nakon što detektiv obavijesti kompaniju o prikupljenim dokazima", naglašava Pokorni. U prošlosti je sve češći slučaj da kompanije šalju detektive da prate svoje zaposlene koji su otvorili bolovanje, i tako često ustanove da nisu bolesni, već da bolovanje koriste za dodatne slobodne dane.

Sindikati su u više navrata pokušavali da se suprotstave ovakvoj praksi, ali Radni sud stao je na stranu poslodavaca, prenose agencije.