Rad od kuće (ni) je bolji Istaknuto

Autor  Jan 03, 2022

Veliki dio Britanaca i britanska vlada zalažu se za rad od kuća, ali šefovi velike tvrtke to odbacuju, jer smatraju da su zaposleni tada manje produktivni.

Andrew Monk, izvršni direktor međunarodnih tvrtki za investicijsko bankarstvo "VSA Capital" ne podržava prijedlog vlade da zaposleni imaju pravo na rad od kuće, ako to žele.

U "VSA Capital" vratili su se sve zaposlene na posao.

Kako prenosi BBC, izvršni direktor Monk smatra da je za isti posao, kada se radi od kuće, potrebno je duže vrijeme, što znači da posao automatski više košta.

"Iako rade od kuće i tvrde da je sve u redu - zapravo nije u redu", tvrdi Monk.

Protiv rada od kuća su i velike tvrtke poput "Goldman Sachsa". Šef te kompanije David Solomon smatra da se radi o "poremećaju".

Jedan od onih koji se protivi radu od kuća je i britanski zastupnik Rishi Sunak koji tvrdi da rad od kuće može da nanese karijeru mladih ljudi.

Nasuprot firmama koje se protive radu od kuća, neki drugi poslodavci u Britaniji su još liberalniji.

Tako Kate Haley, vlasnica i direktorica tvrtke za proizvodnju kartonskih kutija, navodi da je radnu sedmicu svela na - četiri dana.

"Nismo požalili. Preuredili smo radnu sedmiku - radimo isti broj sati samo u četiri dana. Produktivnost je porastala. Sve funkcionira odlično i mušterije nisu primijenjene nikakvu promjenu u našoj usluzi", objašnjava ona.

Stav britanske vlade jeste da "fleksibilnost čini posao produktivnijim", zbog čega predlaže da od prvog dana zaposlenja početnici mogu tražiti fleksibilnost u pogledu rada od kuća i radnog vremena.

Ipak, poslodavci neće biti dužni prihvatiti sve što im zaposlenik traži.

Istraživanje provedeno na 200.000 radnika diljem svijeta pokazalo je da devet od deset zaposlenika želi mogućnost izbora - da će raditi od kuće ili ići na posao.

Prema istraživanju na Sveučilištu Southampton, 90 ispitanika tijekom zaključavanja ocijenilo je da je njihova produktivnost ostala ista ili je povećana nakon što su počeli raditi od kuća."

IZVOR: Agencije, Beta