Sud prekinuo generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNK

Autor  Dec 15, 2020

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić potvrdio je Feni kako je jutros prekinut generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zbog privremene zabrane te da su svi članovi sindikata od jutros dužni redovito obavljati poslove.

- Općinski sud Mostar u ponedjeljak je donio privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka i dao sindikatu rok od tri dana da dostavi dokaze da je štrajk organiziran u skladu sa zakonom - kazao je Anić.

Zbog toga, kako je kazao, od jutros u 8 sati štrajk se prekida i svi članovi sindikata dužni su redovito obavljati poslove, objavila je federalna.ba

U Sindikatu zdravstvenih radnika ovog kantona su kazali kako će pravni tim Sindikata dostaviti sudu traženu dokumentaciju te da poziv sa suda, odnosno ročište, očekuju do ovog petka.

Poručili su da do ispunjenja svojih zahtjeva neće odustati od generalnog štrajka koji su započeli u četvrtak, 10. decembra, zajedno s Nezavisnim sindikatom zdravstvenih radnika HNK-a.

Sindikati od kantonalne vlade traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

Sindikati od kantonalne vlade traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

Atrakcija