Rad od kuće produktivniji? Istaknuto

Autor  Jun 12, 2020

Pandemija je možda zauvijek promijenila percepciju odlaska na posao. Naime, koronavirus je natjerao poslodavce da zaposlenicima omoguće rad od kuće. Anketa provedena na 1000 ispitanika pokazuje kako bi čak 60% njih željelo da rad od kuće postane stalna praksa.

- U početku je dobro došlo malo odmora i biti kod kuće, ali nakon nekog vremena počnu faliti kolege i taj neki timski duh. Tako da se dio nas odlučio vratiti, a dio još radi od doma, kaže za HRT Sebastian Šušnjar, junior producent, koji je više od dva mjeseca radio od kuće.

IT sektor među prvima je uveo praksu rada od kuće u doba krize izazvane koronavirusom. Neke tvrtke takav model razmatraju i u budućnosti.

- Situacija je neizvjesna. To će ovisiti i o tome hoće li biti drugog vala korone ili neće. Ali kažem, s obzirom na to kako je do sada sve skupa izgledalo, vrlo vjerojatno ćemo na neki način barem u početku kombinirati rad od kuće i rad iz ureda, rekla je Lea Bošnjak, ljudski potencijali, IT tvrtka.

Naši artisti, developeri, pisci rade takve poslove kojima i odgovara da si sami organiziraju radni dan ili tjedan ili da rade s mjesta koje im više odgovara.

Prema istraživanju portala za zapošljavanje, čak 60% ispitanika voljelo bi nastaviti raditi od kuće. Ističu kako takvu vrstu rada smatraju produktivnijom.

Sindikati pozdravljaju takav način rada, ali uz poštovanje prava radnika.

- Uz uvjete da im poslodavac prizna i povećane troškove stanovanja koji su vezani uz povećanu potrošnju energije, bilo da je riječ o grijanju, hlađenju ali i nekim drugim kategorijama potrošnje koju imaju kod kuće. Jednako tako da se definira radno vrijeme i da se vrlo jasno zna koje je to radno vrijeme u kojem se poslovi obavljaju, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindika.

Bez obzira na prednosti koje pruža rad od kuće, mnogima je nedostajalo druženje s kolegama pa su tako jedva dočekali povratak na radna mjesta.


Atrakcija