Novi model za trgovine: Zara prelazi na on line i zatvara 1.000 trgovina Istaknuto

Autor  Jun 11, 2020

Zara će zatvoriti čak 1.200 trgovina širom svijeta. Vlasnik lanca trgovina odjećom Amancio Ortega pokušaće povećati online prodaju tokom haosa koji je uzrokovala pandemija korona virusa.

Inditex, grupacija čija je Zara glavna robna marka, planira zatvaranje između tisuću i 1.200 uglavnom manjih trgovina.

Inditex ima najviše gubitaka u trgovinama brendova starijih od Zare. Španija grupacija Inditex, osim Zare, posjeduje i brendove poput Bershke, Pull & Beara i Masimo Dutija.

Zatvaranje trgovina očekuje se najviše u Aziji i Evropi. Guardian piše da će se zatvoriti najmanje 107 prodavnica širom Velike Britanije.

Iz Inditexa su poručili da će broj zaposlenih ostati stabilan, a radnicima je ponuđena druga uloga unutar kompanije, kao što je priprema robe za online prodaju.

Ukupan broj trgovina smanjiće se sa 7.412 na između 6.700 i 6.900 nakon reorganizacije, što će uključivati i otvaranje 450 novih trgovina, prenose mediji.

Inditex, jedan od najvećih prodavača odjeće na svijetu, teško je pogođen tokom pandemije jer je prodaja od 1. februara do 30. aprila, prvog tromjesečja finansijske godine, pala 44%, na 3,3 milijarde evra (2,9 milijardi evra).

Kompanija je u kvartalu iskazala neto gubitak od 409 miliona evra. Gotovo četvrtina njenih trgovina ostala je zatvorena do 8. juna.

Međutim, rast online prodaje nadoknadio je neke slabosti, rekao je Inditex. Internetska prodaja porasla je 50% u odnosu na isti prerido tokom tromjesečja, a u aprilu je bila veća 95%.

Inditex je rekao da će ubrzati svoje aktivnosti na prodaji više odjeće putem interneta jer time nastoji potući konkurenciju poput H&M-a, Uniqla, Fast Retailinga i novijih isključivo online trgovina kao što su Asos i Boohoo, koji su prosperirali u Velikoj Britaniji tokom lockdowna.

Inditex, koji kontroliše njegov osnivač Amansio Ortega, planira potrošiti milijardu evra na svoju internetsku ponudu do 2022. godine i dodatnih 1,7 milijardi evra u trgovinama kako bi omogućio bolje integriranje s web stranicama za brže isporuke i praćenje pošiljki u stvarnom vremenu.

Radnički media servis

Atrakcija