Nixon 1994. godine predvidio sukob u Ukrajini

Autor  Jul 25, 2023

Bivši američki predsjednik Richard Nixon predvidio je sukob u Ukrajini o čemu je 1994. godine pisao u pismu upućenom tadašnjem američkom predsjedniku Billu Clintonu, piše američki dnevnik "Wall Street Journal".

Mjesec dana prije smrti, u aprilu 1994. godine, Nixon je napisao pismo Clintonu u kojem mu je ponudio "mudar savjet, posebno u odnosu na Rusiju".

Sa sadržaja pisma sada je skinuta oznaka povjerljivo.

U pismu na sedam strana datiranom na 21. mart 1994. godine Nixon je iznio procjenu situacije u Rusiji i predvidio da će doći do pogoršanja odnosa između Moskve i Kijeva.

"Situacija u Ukrajini je izuzetno eksplozivna. Ako izmakne kontroli, situacija u BiH izgledaće kao baštenska zabava", upozorio je Nixon u pismu.

Bivši američki predsjednik savjetovao je Clintona da ojača diplomatsko predstavništvo u Kijevu i ukazao na razgovor sa američkim poslovnim čovjekom koji je izjavio da ambasada nema dovoljno osoblja i da nije vođena na adekvatan način.

Nixon je savjetovao Clintona i da razvija odnose sa potencijalnim nasljednicima Borisa Jeljcina na funkciji ruskog predsjednika.

Pismo je napisano nakon Nixonovog povratka sa dvosedmičnog boravka u Rusiji i Ukrajini.

Srna