Finska premijerka Sanna Marin: Odrasla u gay zajednici, prva išla na fakultet, nema strah od mačo političara

Autor  Apr 28, 2023

Finska premijerka Sanna Marin nedavno je bila izložena kritikama nakon što su u javnost dospjele njene snimke “partijanja”. Čini se da većina ljudi, naročito onih mlađe generacije, nema nikakav problem s ponašanjem Sanne Marin. Na društvenim je mrežama dobila mnogo podrške, dok prigovori dolaze većinom s konzervativne strane društva.

Nedavno je zabilježen i Sannin odlazak na Flow Music Festival u Helsinkiju u društvu svoje prijateljice, fotografkinje Janite Autio. Marin je bila odjevena u kratku blještavu haljinu i čizme, a njihova fotografija je postala viralni hit.

Naravno da je Marin, kao i svaka druga političarka, podložna kritici, ali za sada njeni politički protivnici u Finskoj nemaju ništa pametnije od toga nego da se skandaliziraju nad plesom i pjevanjem jedne 36-godišnjakinje na privatnoj zabavi.

Spice Girls Finske

Nazivali su je djevojkom iz susjedstva, njena ljepota očarala je showbizz urednike, a britkost oduševila političke komentatore.


Kada je Marin stupila na funkciju sa 34 godine, Finska je postala rekorder time što je dobila najmlađu premijerku na svijetu. Postala je ministrica saobraćaja i komunikacija, nakon što je njena Socijaldemokratska stranka predložila za tu funkciju kada je odstupio lider stranke i dotadašnji premijer Antii Rinne. Marin je preuzela dužnost i našla se na čelu koalicije lijevog centra sastavljene od ukupno pet stranaka, svih redom predvođenih ženama, većinom mlađim od 35 godina.

Nije Sanna na čelo Finske došla sama. Oko sebe je okupila žene. I to njih četiri koje su na čelu najvećih stranaka. Pa su ih neki prozvali „Spice Girls Finske“. A ona se za časopis „Time“ našalila:

– U Finskoj imamo saune. Tradicionalno je to mjesto gdje donosimo odluke. Sada kada nas je pet žena na glavnim funkcijama, možemo se sastati u sauni i donositi odluke tamo.

Marin je, prema onom što se o njoj piše, zanimljiva ličnost. Odrastala je s majkom i njenom partnericom u unajmljenom stanu. U jednom od intervjua je rekla da se kao dijete osjećala nevidljivom, jer nije mogla otvoreno govoriti o svojoj porodici. Isto tako, tvrdi da joj je majka uvijek bila podrška. Odgojila ju je tako da vjeruje da može učiniti sve što želi. Marin je, također, bila prva članica svoje porodice koja je išla na fakultet.

Podrška u nevoljama i olujama
Nakon što se počela baviti politikom, 2006. godine, njen uspon bio je munjevit. Postala je, u dobi od samo 27 godina, čelnica vijeća Tamperea, drugog najvećeg finskog grada, a u Parlament je ušla 2015. godine. Sa svojim dugogodišnjim partnerom Markusom Raikkonenom vjenčala se u augustu 2020. godine. Njih dvoje skupa su 18 godina, tačnije od njezine punoljetnosti, a imaju i četverogodišnju kćerku Emmu.

– Sretna sam i zahvalna što mogu dijeliti svoj život s osobom koju volim. Mnogo smo zajedno vidjeli i doživjeli, podijelili radosti i tuge, bili podrška u nevoljama i olujama. Zajedno smo proživjeli mladost, odrasli i postali roditelji naše voljene kćeri. Od svih ljudi, ti si pravi za mene. Hvala ti što si uz mene – napisala je Sanna na društvenim mrežama nedugo nakon vjenčanja, kada je objavila zajedničku fotografiju. Nedavno je na društvenim mrežama podijelila još jednu fotografiju s vjenčanja i svom suprugu zaželjela sretnu godišnjicu. A samo desetak dana kasnije, nastao je pravi kolaps.

Kao svoje interese mimo politike navodi boravak i fizičke aktivnosti u prirodi, govori engleski, finski i švedski. Rođena je u Helsinkiju 16. novemba 1985. godine.

Iako je finska javnost voli, to se ne može reći za njene političke kolege. Kada je 2020. pozirala za magazin bez grudnjaka, samo u sakou, uvrijeđenih se našlo mnogo.

Žena u vladi
Uz posao koji podrazumijeva uštogljenost i ozbiljnost, ona se nametnula kao mlada i živahna osoba koja se svog karaktera nije odrekla ni na najvišoj poziciji u državi.

Instagram je zvijezda, gdje je prati više od 790 hiljada ljudi, na konferencije za medije dolazi u kožnjacima, ide na rock koncerte, u slobodno vrijeme radi sklekove u parku.

– Za nas je novost da nam vladu vode žene. U prošlom sastavu imali smo samo muškarce koji su vodili tri najveće stranke. To se sada promijenilo. Lijepo je imati žene u vladi – rekla je finska novinarka.

Od prava gejeva do prava na pobačaj, prva žena finske otvorena je i moderna.

Ako pitate njenu profesoricu iz srednje škole, bila je prosječna. Danas je Sanna Marin sve samo ne prosječna političarka.

Magazin Azra