Istorijska kruna svetog Edwarda bit će modificirana za kunidbu kralja Charlesa

Autor  Jan 21, 2023

Istorijska kruna svetog Edwarda, koja je bila središnji dio krunidbe monarha u Engleskoj više od 350 godina, uklonjena je iz Londonskog tornja kako bi se modificirala za krunidbu kralja Charlesa III. u maju naredne godine, saopćila je Buckinghamska palata.

Kruna, koja obično čini dio krunskih dragulja izloženih u Toweru, koristi se od krunidbe kralja Charlesa II 1661. nakon što je monarhija obnovljena nakon desetogodišnje republike Olivera Cromwella.

Kruna svetog Edvarda zamijenila je srednjovjekovnu verziju, za koju se smatralo da datira iz 11. stoljeća, iz doba vladavine Edvarda Ispovjednika, koja je pretopljena 1649. godine.

Charles III bit će okrunjen krunom svetog Edwarda tokom svečane ceremonije koja će se održati u londonskoj Westminsterskoj opatiji 6. maja, baš kao što je to bila 1953. godine njegova pokojna majka kraljica Elizabeta II. Tokom službe nosit će i krunu Imperial State Crown.

Kruna svetog Edvarda, sastavljena od okvira od punog zlata s rubinima, ametistima, safirima, granatom, topazima i turmalinima, slijedi svog izvornog srednjovjekovnog prethodnika s četiri križa pattée i četiri fleurs-de-lis. Također ima baršunastu kapu s trakom od hermelina, prenosi Reuters.