Američki zapovjednik: Ukrajinska kriza samo zagrijavanje, ono veliko tek dolazi

Autor  Nov 05, 2022

Jedan od najviših američkih vojnih zapovjednika, koji nadzire američki program nuklearnog naoružanja pozvao je SAD da dramatično unaprijedi svoje obrambene sposobnosti pritom upozorivši da Kina razvija nuklearno oružje brže od SAD-a te dodao: "Ono veliko tek dolazi".

Mornarički admiral Charles Richard, zapovjednik Strateškog zapovjedništva SAD-a, u srijedu je izdao neuobičajeno otvoreno upozorenje, rekavši da je kineska nuklearna prijetnja “ne tako dalek problem”.
“Dok procjenjujem našu razinu odvraćanja od Kine, brod polako tone. Polagano tone, ali tone, budući da u osnovi oni stavljaju sposobnosti na teren brže od nas”, rekao je Richard, prenosi Daily Mail.

Rekao je da je (američka) vojska opterećena birokracijom, sporo reagira i u opasnosti je da je dramatično potroše i izmanevriraju njezini protivnici.

Dodao je da je zemlji potrebno vratiti dinamiku i duh moći iz 1950-ih i 60-ih godina.

“Ova ukrajinska kriza u kojoj se trenutno nalazimo, ovo je samo zagrijavanje”, rekao je, obraćajući se godišnjem okupljanju Pomorske podmorničke lige u Arlingtonu, Virginia.

“Ono veliko dolazi tek dolazi. I neće proći dugo prije nego što ćemo biti testirani na načine na koje nismo bili testirani dugo vremena”, kazao je

Richard je rekao da je sadašnje razmišljanje zastarjelo, a zveckanje nuklearnim oružjem ruskog predsjednika Vladimira Putina pokazalo je da je vrijeme za hitnu ponovnu procjenu.

“Moramo učiniti neke brze, temeljne promjene u načinu na koji pristupamo obrani ove nacije”, kazao je.

Richard je rekao da američki suparnici, poput Kine, čine dramatične korake u vojnim inovacijama – što predstavlja prijetnju SAD-u.