Od ponedjeljka rasizam

Autor  Nov 04, 2022

Schmidtove rasističke izmjene izbornog zakone uredno je ispratio kandidatski status za BiH. Da se nešto loše sprema mogli smo znati kad se za riječ prvi javio predsjednik Slovenije Borut Pahor: „Sljedeće sedmice BiH dobija kandidatski status“, rekao je to čovjek koji je duboko uvezan u mnoge sumnjive igre oko BiH. Sjetimo se „non-papera“ od prije samo godinu i po.

Autor. Sead Omeragić, Bosnaglobal.net/

Člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Pahor je pitao o mogućem mirnom razlazu u BiH. Nije to bilo ispipavanje nego je Pahor u Sarajevo došao već nakon što je Michel dobio Janšin “non-paper”. I dakle, bio je dobro upoznat sa tim dokumentom.

E sad, u paralel slalomu, Slovenija je zatražila da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što su podržale Mađarska i Poljska. Status je uslovni naravno. Turska je kandidat 25 godina. BiH je u međuvremenu upakovana u Schmidtovu rasističku odluku. To je, kad su u pitanju Bošnjaci, ključni uslov za evropsku demokratiju. Od ponedjeljka rasizam. Zašto su sve države EU prihvatile ovu dugoročnu prevaru o kandidatskom statusu BiH? Da lakše probavimo Schmidtove odluke?

BiH je već dva desetljeća okupirana evropskim i američkim plaćenicima koje od milja zovemo lobistima. Niko da zaluta pošten i častan u ovu Bosnu, pa nam je Oliver Verhelji donio „radosne“ vijesti da smo dobili kandidatski status.

„Oliver Varhelji je sklapao vrlo upitne poslove sa Dodikom i Dodiku obećao novac iz EU. Znači, Dodik pokušava da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, a odgovorni komesar mu obećava novac za to? Ovo nije način kako mi radimo u EU i Varhelji ovdje ne zastupa stav Evropske komisije”, rekao je poslanik u Evropskom parlamentu Erik Marquardt.

Nismo zaboravili ni Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU, kojeg su BiH mediji optuživali da je, čak, pokušao spriječiti nametanje odluke o finansiranju Općih izbora.

Posebna su priča evropski komesari za proširenje. Evropska komisija djeluje kao tim, ima 27 članova, iz svake članice EU po jednog. Komesare potvrđuje Evropski parlament i oni bi trebali djelovati nezavisno. U Bosni su se pokazali totalno pristrasni i ovu zemlju bacili u potpunu neizvjesnost.

Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Savjeta za demokratizaciju politike iz Berlina, prati stanje u BiH u kontinuitetu i ovaj put je reagirao principijelno osuđujući odluke Christiana Schmidta.


On je još u martu 2019. kazao: “Izmjene Izbornog zakona bi trebale biti dio sveobuhvatnog procesa promjene Ustava BiH. Kriv je bivši komesar za proširenje Stefan Füle koji je prije deceniju prihvatio HDZ-ovu igru da se ispod implementacije presude Sejdić-Finci spakuje projekt trećeg entiteta kao platforma za pregovore s Europskom unijom”. Danas presude Sejdić-Finci nema nigdje. To je evropska principijelnost u BiH.

Fulea je kao povjerenik za proširenje EU naslijedio Johanes Hahn. I Hahn, nekadašnji komesar za proširenje, bio je svojevremeno od bh. novinara nazvan jednim od “najznačajnijih Dodikovih lobista u Evropskoj komisiji.”

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, od 2014. do 2019. bila je čest gost Zapadnog Balkana. Nevolje sa njom imalo je ponajviše Kosovo. Ona je u kombinaciji sa Johanesom Hahnom poticala pregovore o podjeli Kosova. Johanes Hahn je otvoreno rekao da se “Beogradu i Prištini treba dozvoliti da razgovaraju i o razmjeni teritorija”, prenio je Tanjug 7. septembra 2018. godine.

U julu 2015. godine Federica Mogherini je imenovala Angelinu Eichhorst za zamjenika generalnog direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove u Briselu. Tako smo dobili novu nevolju oko nasilnog nametanja pitanja Izbornog zakona BiH. Tokom ovog perioda Eichhorst je bila i glavni pregovarač EU za dijalog Beograda i Prištine uz pomoć visokog predstavnika EU.

Bodo Weber je to primijetio: “Gospođa Eichhorst je bila glavna saradnica Federice Mogherini u neuspješnom pokušaju u kojem su se stavili na stranu dva predsjednika iz regije Vučića i Tachija u njihovoj opasnoj namjeri da postignu sporazum Srbije i Kosova o razmjeni teritorija. Da je taj pokušaj uspio, zapalio bi cjelokupnu regiju”, rekao je Bodo Weber.

Odjel u Službi za vanjske poslove EU, kojim rukovodi Angelina Eichhorst, namjeravao je u dokument o Bosni i Hercegovini uvrstiti preporuku koja, suštinski, podrazumijeva stvaranje treće izborne jedinice u Federaciji BiH.

Učesnici ranijih pregovora otvoreno su govorili da je Eichhorstova, uglavnom, zagovarala stavove HDZ-a BiH. Dokumenti dokazuju da je namjera službe kojom rukovodi Angelina Eichhorst bila da se prilikom izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH vodi računa o “geografskoj zastupljenosti”. Pojavio se, zatim, snimak HDZ-ove najodanije lobistice u Evropskoj administraciji Željane Zovko. Na snimku David McAllister, član Evropskog parlamenta govori da Andrej Plenković pred njim crta karte podjele Bosne i Hercegovine.

Uz Eichhorst smo dobili Matthewa Palmera, kao američkog izaslanika za Zapadni Balkan. Palmer je je bio dio Trumpove administracije. U 2020. godini uz podršku i pritisak Trumpove vlasti, u čemu je Palmer direktno učestvovao, smijenjena legitimno izabrana vlada Kosova Albina Kurtija. Matthew Palmer je bio nelegitimni predstavnik SAD-a i Bidenove administracije. U pregovore oko BiH se ugurao i Gabriel Escobar, koji je otvoreno radio protiv BiH.

Sve u svemu oko BiH se već desetljeće vrte službeno aktivirani plaćenici koje od milja zovemo lobistima.

Schmidt se pokazao samo kao posljednji lobista u ovoj antibosanskoj galeriji.

Ono najgore, teško da će i Ustavni sud BiH donijeti časnu odluku da prihvati zahtjev Željka Komšića za ocjenu ustavnosti Schmidtove odluke.

Javnost u BiH reagira haotično.

Čuje se svašta pa i prijedlozi da nećemo provesti rasističke odluke Schmidta, ukoliko se ne dogodi neko čudo.

Hajde onda da vidite kako se najlakše može podijeliti ova država. Vi koji ste pričali da je Alija Izetbegović dijelio državu, da su krive sve tri strane, hajde pokušajte bojkotovati rasističke odluke Schmidta pa ćete vidjeti kako se sve u ovoj državi raspada u nekoliko dana.

Najgori od svega je ponižavajući pokušaj da se Bošnjacima proda najprimitivnija i najprizemnija laž. Kao da ovdje žive nekakvi urođenici. Svi ovi emisari koji se vrte po BiH, ne čine ništa dobro. Koji to slijepac ne vidi da Čović godinama bojkotuje zakone i vlast u BiH, dok se predstavlja kao „vodič BiH u EU“.

Prisjetimo se sada ruske agresije protiv Gruzije, Abhazije, Osetije, Moldavije, te dijelova Ukrajine: Donjecka, Luganska, Krima. Prisjetimo se i zašto je “non-paper” trebao podijeliti BiH i u čiju korist je to bilo. Pa se onda sjetimo ruskih gubernija i gubernatora kojima je BiH u obruču i svana i iznutra.

Možda je konačno vrijeme da sve maske padnu, da sva prljavština ispliva na površinu i da se sve zablude pokažu.