Bivši bh. ambasador bio strani posmatrač na referendumu za pripojenje Rusiji

Autor  Sep 28, 2022

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj i Egiptu Slobodan Šoja bio je jedan od stranih posmatrača na referendumu koji je održan o tome da li su građani u dijelovima okupiranih ukrajinskih regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk za pripajanje Rusiji. Referendum su okupatorske ruske snage održale u Ukrajini.


Ta informacija je potvrđena na spisku kojeg je objavio povjerenik Vrhovne Rade za ljudska prava Dmytro Lubinets.

Tako se na stranici “Instituta javnih informacija” (imi.org.ua) nalaze se imena svih međunarodnih posmatrača, javlja N1.

Tako su u listi navedeni posmatrači iz Bjelorusije, Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva, Venecuele, Egipta, Zimbabvea, Italije, Kameruna, Latvije, Mozambika, Nizozemske, Njemačke, Južne Afrike, Slovačke, Amerike, Togoa (Zapadna Afrika), Urugvaja, Francuske, Češke te Bosne i Hercegovine.

Iz BiH je navedeno da su posmatrači bili Oleg Soldat i Slobodan Šoja.

Soldat je predstavljen kao “dobro poznati historičar i predavač u fondaciji ‘Ruski Mir’ u Banjaluci”, dok je za Šoju, koji je ranije potpisivan kao vanjskopolitički analitičar, navedeno da je on posmatrač u svojstvu BiH.

Šoja je dao i izjavu za ruski medij pored posmatrača iz Mozambika i Velike Britanije .

Inače je Šoja u svojim ranijim izjavama zauzimao neutralan stav, ali se, prema tome što je preuzeo funkciju posmatrača na referendumu, može reći da se svrstao na stranu agresora.

Važno je istaći i to da je Milorad Dodik (SNSD), član Predsjedništva Bosne i Hercegovinenakon sastanka sa Vladimirom Putinom, ruskim predsjednikom, u jednoj od izjava najavio da postoji mogućnost da neko iz RS bude posmatrač na referendumu. Podsjetimo i to da je Dodik jedan od rijetkih političara koji svesrdno podržava Putina i koji je bio za održavanje navedenog referenduma.

Referendum, tačnije, glasanje za pripajanje okupiranih ukrajinskih regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk Rusiji trajalo je od 23. do 27. septembra.

Prema posljednjim rezultatima, “za” pripojenje Rusiji izjasnilo se između 96 i 98 posto birača na referendumu kojeg je međunarodna zajednica nazvala “lakrdijom”.