Mehmedović uvršten u Start History, dobio počasne datume koji će se obilježavati svake godine

Autor  Sep 22, 2022

Start History dodjelio je počasne datume 22 i 23 decembar Šemsudinu Mehmedoviću.

Naime 22.decembra 2021. član Predsjendištva Milorad Dodik zaprijetio je Mehmedoviću da će biti uhapšen ukoliko stupi na teritoriju RS "zbog toga što je Srbe nazvao genocidašima, a Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom", a što je prema nedavnim zakonskim odredbama u ovom entitetu navodno krivično djelo.“

Mehmedović je na tu prijetnju reagovao rekavši Dodiku preko medija: „Sutra sam u RS-u, tjerat ćemo se“

23. decembra, Mehmedović je zaista uprkos prijetnji hapšenjem stupio na tlo RS i posjetio Doboj, prenoseći preko društvenih mreža svoje kretanje i ulazak na teritoriju RS. Dodiku je,,uz posjetu Doboju, Mehmedović poručio da "svi koji su počinili genocid s pravom se mogu tako nazivati, (MUP RS i VRS) jer tako stoji u presudi Međunarodnog tribunala". Mehmedović uprkos prijetnji Dodika nije uhapšen čime je Mehmedović demonstrirao i kao državni zastupnik hrabrost i smjelost da se upusti u okršaj sa eksremnim Dodikom i njegovim prijetnjama.


Start History dodjelio je počasne datume Šemsudinu Mehmedoviću i za spriječavanje realizacije sporazuma o podjeli tešanjske općine. Mehmedović je kao načelnik CSB-a bio direktni učesnik koji je snažno uticao na spriječavanje realizacije sporazuma o podjeli općine Tešanj izmedju HVO-a i Karadžiževih snaga.

Mehmedoviću su u Start History tim povodom dodijeljeni i datumi 24 juni i 10 mart.