Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju u 'strateškom potezu odvraćanja Pjongjanga'

Autor  Sep 23, 2022

Američki nosač aviona "Ronald Reagan" stigao je u Južnu Koreju u petak prvi put nakon skoro pet godina, uoči zajedničkih vježbi demonstracije sile usmjerenih prema Sjevernoj Koreji s njenim nuklearnim arsenalom, prenosi AFP.

Američki nosač aviona na nuklearni pogon "Ronald Reagan " i brodovi iz njegove udarne grupe pristali su u južnom lučkom gradu Busanu, u sklopu nastojanja Seula i Washingtona da više američkog strateškog vojnog arsenala djeluje u regiji.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će pojačati zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama, nakon godina neuspjele diplomatije sa Sjevernom Korejom pod njegovim prethodnikom.

- Raspoređivanje nosača aviona "Ronald Reagan" u Busan pokazuje snagu saveza Južne Koreje i SAD-a - rekao je zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane za AFP.

Posjeta ima za cilj "odvraćanje od nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje", dodao je zvaničnik.

Pjongjang je ove godine izveo rekordne brze testove oružja, a ranije ovog mjeseca revidirao je svoj nuklearni zakon, uvodeći doktrinu "prvog udara" i obećavajući da nikada neće odustati od nuklearnog oružja.

Američka mornarica saopćila je da nosač u posjeti Južnoj Koreji prate dva broda iz njene udarne grupe - Chancellorsville, krstarica s vođenim projektilima i Barry, razarač navođenih raketa.

SAD je ključni vojni saveznik Seula i ima oko 28.500 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji kako bi joj pružio zaštitu od potencijalnog napada iz Sjeverne Koreje.

Fena