Zlatan Begić: Ono što je utvrđeno sudskim presudama - od onih kojima se utvrđuje genocid i UZP, do onih…

Autor  Avg 09, 2022

Nakon što je Demokratska fronta burno reagirala na kako oni smatraju revitalizaciju odgovornosti predsjednika FBiH Marinka Čavare od strane OHR –a, oglasio se i član Predsjedništva ove stranke Zlatan Begić.

„Dragi moji, diplomacija nije bezuslovno podilaženje i obožavanje stranih ambasadora, birokrata i sl.

Politika, također, nije to! Osim toga, nije i ne može biti stvar diplomacije ono što je utvrđeno sudskim presudama - od onih kojima se utvrđuje genocid i UZP, do onih Evropskog suda kojima se utvrđuje teško kršenje ljudskih prava i postojeći aparthejd u BiH.

Evidentno ignorisanje svega toga od strane zapadnih centara moći nije neuspjeh domaće diplomacije, nego je pokazatelj - diplomatski rečeno - elementarne nepristojnosti, a otvoreno govoreći - savremenog barbarizma zapadnog svijeta, vjerske netolerancije/islamofobije, politike aparthejda u BiH (još od prije Daytona pa onda po Daytonu), sve otvorenijeg savremenog rasizma na vjerskoj osnovi (sa srednjevjekovnim korijenima) i duplih standarda koji su, nažalost, duboko ukorijenjeni u zapadnom svijetu - što slučaj BiH zorno pokazuje. Sve to odavno nadilazi prosto licemjerstvo, ovo je znatno viši nivo poremećaja u sistemu vrijednosti.

Dakle, gospodo sa Zapada, zašto demokratija nije za BH narod? Zašto jedni vrijede više, a drugi manje po rođenju? Koji su vaši, a koji nisu? Po čemu to određujete? Je li nas, po vašem ukusu, premalo ostalo u jamama?

Znamo mi odgovor na svako ovo pitanje, ali ga konačno hoćemo čuti od vas. Radi historije…“, poručio je Begić.