„Plenković je bio aktivan u lobiranju, no nije uspio što je htio…“

Autor  Jul 28, 2022

Što se tiče rezolucije o BiH, ona je sve suprotno od onog što je hrvatska vlada htjela.

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić za N1 Newsnight je analizirao nekoliko aktualnih tema.

Prvo se dotaknuo visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta koji je nametnuo djelomične izmjene izbornog zakona, a koje su uglavnom tehničke prirode i ostaje otvoreno pitanje načina popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH koje hrvatske stranke smatraju ključnim.

“U Njemačkoj se s pojačanim intenzitetom prati rad visokog predstavnika i situacija u BiH”, rekao je Srećko Matić i dodao: “Dolaskom nove koalicije stvari su se malo promijenile nabolje. Ranije se BiH nije ni spominjala, sad stoje jasne rečenice u sporazumu da će se nova koalicija zalagati za stabiliziranje situacija u BiH, i boljitak naroda u BiH. Prošla je vlada forsirala imenovanje Schmidta na dužnost visokog predstavnika čime se signalizirala njezina briga za tu regiju koju nije uspjela pogurati prema EU-u. To je jedna od crnih rupa njene vanjskopolitičke bilance. Regiju Zapadnog Balkana i BiH nije odlučnije pogurala prema EU-u.”

Govoreći o reakcijama u Hrvatskoj, posebno riječima predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, Matić je rekao:

“Između svih tih rečenica hrvatskog predsjednika neke stvari treba uzeti ozbiljno. Generalno što se tiče poznavanja situacije u BiH, njemački građani ne znaju puno.”

Kaže da razliku od građana politika sad više toga radi: “Što se tiče politike, usvojena je rezolucija koalicije kojom se primarno poručuje da su uočili da stvari u BiH ne štimaju i da žele raditi na tome da se poboljšaju. Važnija je odluka Bundestaga da pošalje dodatne vojnike u BiH kako bi mogli reagirati i eventualno smiriti nerede. Što se tiče rezolucije o BiH, ona je sve suprotno od onog što je hrvatska vlada htjela. Zato se otvara pitanje utjecaja i hrvatske vlade i hrvatske opozicije na njemačke stranke da sagledaju situaciju u BiH. Hrvatski premijer i ministar vanjskih poslova bili su aktivni u lobiranju, ne može im se prigovoriti da ništa nisu radili. Puno se radilo, malo se postiglo. Rječnikom svjedožbi – trudili su se, ali nisu uspjeli što su htjeli.”

Matić ističe kako je Schmidt došao u BiH u misiji njemačke vlade od koje nominalno ima podršku, no strategija vlade nije posve jasna.

“Oni puno govore, puno rade, ali što je cilj, kako Nijemci žele ostvariti ono o čemu pričaju? Mogu li hrvatske vlasti uopće nešto izlobirati ako je stav takav da vlada ne vjeruje Schmidtu i da ono što radi na terenu, nije ono što žele vladajuće stranke u Berlinu”, rekao je Matić.

Izvor: Slobodna-Bosna.ba