Izborni zakoni?! Bivši šef CIA-e priznao miješanja u izbore u drugim državama kroz povijest Istaknuto

Autor  Jul 27, 2022

Bivši direktor CIA-e James Woolsey priznao je da se SAD “miješao” u izbore u drugim zemljama kako bi zaštitio svoje interese. Woolsey je bio na čelu CIA-e u periodu 1993-95.

Iznio je neobično iskrena priznanja tijekom intervjua s voditeljicom Fox News-a Laurom Ingraham u subotu večer. Na pitanje “Jesu li se SAD miješale u izbore u drugim zemljama”, bivši šef CIA-e je odgovorio: “Oh, vjerojatno, ali to je bilo za dobrobit za cjelokupnog sustava kako bi se spriječilo komuniste da preuzmu vlast”. Woolsey je naveo Grčku i Italiju u godinama nakon Drugog svjetskog rata kao primjere kako su SAD intervenirale kako bi spriječile komunističke partije da dođu na vlast. “Takve stvari shvaćamo ozbiljno”, rekao je Woolsey (80) voditeljici.


Nacističkim kolaboracionistima poznatim kao “Hunta pukovnika” CIA je godišnje davala milijun dolara (oko 16 milijuna dolara danas) kako bi spriječila da zemlja padne pod utjecaj Sovjetskog Saveza. Grčka je bila sastavni dio vojnog saveza NATO-a, s timovima koji su slamali ljevičarske skupine diljem Europe. Grčka komunistička partija bila je zabranjena, a zemljom su desetljećima vladale desničarske diktature sve dok ustanak nije konačno svrgnuo vojnu huntu 1974. godine. Kada su ga upitali hoće li se SAD nastaviti miješati u sadašnje i buduće izbore, Woolsey se nasmijao i rekao: “Samo za vrlo dobar cilj i u interesu demokracije”.

Priznanje bivšeg šefa CIA-e dolazi tjedan dana nakon što je bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton potvrdio umiješanost Washingtona u državne udare, uključujući planove za svrgavanje vlade Venezuele. Vlada Venezuele je ovog bivšeg Trumpovog suradnika opisala kao “psihopat”, prenosi geopolitika.news