Ukrajinski GRU tvrdi da je ruska vojska potrošila 55-60% rezervi preciznih projektila Istaknuto

Autor  Jul 23, 2022

Ukrajinska glavna obavještajna uprava (GUR) izvijestila je jučer da su ruske trupe iskoristile oko 55-60% ruske predratne rezerve visokopreciznih projektila. Glasnogovornik GUR-a Vadim Skibicki precizirao je da te visokoprecizne rakete uključuju sustave Kh-101, Kh-555, Iskander i Kalibr, za koje je rekao da ih ruske snage koriste rjeđe, djelomično zbog učinka zapadnih sankcija na dostupnost potrebnih komponente za sustave visoke preciznosti.

S druge strane, ukrajinske snage su nedavno dobile priljev zapadnih visoko preciznih sustava kao što su topnički raketni sustavi visoke mobilnosti (HIMARS) . Ruske snage će vjerojatno nastaviti koristiti svoje rezerve sovjetskih oružanih sustava niže preciznosti, ali će rezultati ovih napada, u usporedbi s napadima ukrajinskog HIMARS-a, vjerojatno biti ograničena.


No, valja spomenuti da ruska vojska i dalje prednjači u topničkom naoružanju i to višestruko. Upravo zbog artiljerijske nadmoći su uspjeli osvojiti Lisičansk i Sjeverodonjeck. Osim toga, često spominjani HIMARS i nije toliko često oružje u Ukrajini. SAD je poslao zasad 12 komada, a još 4 su na putu. Teško je vjerovati da 16 raketnih sustava dometa 85 km (jer Washington nije htio poslati dalekometnije projektile) može zbilja preokrenuti tijek rata na sve 3 fronte.