SAD razmatraju prebacivanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu

Autor  Jul 22, 2022

Sjedinjene Države ne isključuju mogućnost prebacivanja vojnog zrakoplovstva zapadnog tipa u Ukrajinu, izjavio je u srijedu zapovjednik stožera američkih zračnih snaga, general Charles Brown na godišnjem sigurnosnom forumu Instituta Aspen u američkoj državi Colorado.

Brown je u intervjuu Reutersu prije odlaska na spomenuti forum kazao kako će američki stručnjaci obučavati ukrajinske pilote za upravljanje američkim zrakoplovima.

Sjedinjene Države i saveznici počinju ispitivati ​​moguću obuku ukrajinskih pilota kao dio dugoročnih napora da potencijalno pomognu Kijevu u izgradnji budućih ukrajinskih zračnih snaga, kazao je Brown britanskoj agenciji

Uz zapadnu opskrbu protuzračnim oružjem, Ukrajina je uspjela spriječiti Rusiju u korištenju svojih daleko naprednijih zračnih snaga za uspostavu dominacije na nebu, piše dalje Reuters, navodeći kako su ukrajinske zračne snage javno izrazile nadu u dobivanje američkih lovaca F-15 i F-16.
Prema generalu Brownu, “potrebno je razumjeti na što Ukrajinci računaju i kako im možemo pomoći, a zatim istražiti mogućnosti ne samo Sjedinjenih Država, već i mnogih naših saveznika i partnera koji bi mogli biti zainteresirani za osiguranje sigurnosti Ukrajine.”

Postoje, osim američkih i „švedski JAS 39 Gripen, postoji Eurofighter, postoji Rafale. Postoji niz platformi koje se mogu isporučiti Ukrajini”, naglasio je američki general.