SIPRI: Rizik od uporabe nuklearnog oružja najveći od doba Hladnog rata

Autor  Jul 14, 2022

Ugledni Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI) objavio je nalaze Godišnjaka SIPRI 2022. koji ocjenjuje trenutačno stanje naoružanja, razoružanja i međunarodne sigurnosti. Ključno otkriće je da se usprkos marginalnom smanjenju broja nuklearnih bojevih glava u 2021. očekuje da će nuklearni arsenali rasti tijekom sljedećeg desetljeća. Ali, očito, rast će i opasnost od njegove uporabe – što proizlazi iz teksta samog izviješća.

‘Postoje jasni pokazatelji da su smanjenja koja su karakterizirala globalne nuklearne arsenale od kraja Hladnog rata završila’, rekao je Hans M. Kristensen, viši suradnik SIPRI-jevog programa za oružje za masovno uništenje i direktor Projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika (FAS).

‘Sve države s nuklearnim oružjem povećavaju ili nadograđuju svoje arsenale, a većina zaoštrava nuklearnu retoriku i ulogu koju nuklearno oružje ima u njihovim vojnim strategijama’, rekao je Wilfred Wan, direktor SIPRI-jevog Programa za oružje za masovno uništenje. ‘Ovo je vrlo zabrinjavajući trend.’

U izviješću se, između ostalog, navodi činjenica da su ruske i američke ukupne zalihe bojnih glava nastavile padati 2021., ali da je to bilo samo zbog rastavljanja bojevih glava koje su povučene iz vojne službe prije nekoliko godina. Broj bojevih glava u upotrebljivim vojnim zalihama dviju zemalja ostao je relativno stabilan u 2021. Razmještene strateške nuklearne snage obiju zemalja bile su unutar ograničenja postavljenih bilateralnim sporazumom o smanjenju nuklearnog naoružanja (Sporazum o mjerama za daljnje smanjenje i ograničenje strateškog naoružanja iz 2010. Napadno oružje, novi START). Međutim, Novi START ne ograničava ukupne inventare nestrateških nuklearnih bojevih glava.

Rusija i SAD zajedno posjeduju preko 90 posto ukupnog nuklearnog oružja. Ostalih sedam nuklearno naoružanih država ili razvijaju ili postavljaju nove sustave oružja, ili su objavile svoju namjeru da to učine. Kina je usred značajnog proširenja svog arsenala nuklearnog oružja, satelitske slike pokazuju da uključuje izgradnju više od 300 novih raketnih silosa. Smatra se da je nekoliko dodatnih nuklearnih bojevih glava dodijeljeno operativnim snagama 2021. nakon isporuke novih mobilnih lansera i podmornice.

Prema predviđanjima stručnjaka, zalihe nuklearnog oružja će rasti u sljedećem desetljeću. Očekuje se da bi, ako se sadašnji trend nastavi, broj nuklearnih bojevih glava u svijetu uskoro mogao početi rasti po prvi put od Hladnog rata.

“Iako se ukupan broj nuklearnog oružja neznatno smanjio između siječnja 2021. i siječnja 2022., taj će se broj vjerojatno povećati u sljedećem desetljeću”, navodi SIPRI

Povezani članci (po oznakama)