Plenković: "Hrvati u BiH iz položaja žrtve postaju krivci"

Autor  Maj 06, 2022

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je panel-rasprava o doprinosu Republike Hrvatske u okviru Konferencije o budućnosti Evrope, u organizaciji Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutnima se uvodno obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je istaknuo kako su glavni ciljevi Hrvatske u okviru Evropske unije, a to su završetak procesa ulaska u Eurozonu i Šengen, pred realizacijom.

Plenković je rekao da je za Hrvatsku važno da je politika proširenja Evropske unije na susjedstvo, jugoistok vurope, dobila značajno mjesto, posebno na Bosni i Hercegovinu, u kojoj su prava Hrvata kao konstitutivnog naroda trenutno narušena.

Plenković je još jednom ponovio kako temeljem postojećeg Izbornog zakona Hrvati ne mogu biti pravično zastupljeni te naveo kako su Hrvati u BiH preglasani izbornim inženjeringom. Podsjetio je kako su 2016. godine procesu približavanja BiH Evropskoj uniji pomogli ponajviše hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu.

"Hrvati iz položaja žrtve, kada podignu glas, mogu postati krivci. Zato su naši argumenti uvijek u jednoj suradnoj metodi, na strani onih čija prava objektivno po postojećim zakonskim propisima nisu jednaka s drugima, pritom mislim posebno na teritorij Federacije BiH" kazao je Plenković.

"Podržat ćemo i poseban status Ukrajine, jer Ukrajina je aplicirala za članstvo", rekao je Plenković, ocijenivši to podrškom zemlji koja trpi agresiju, a najavio je kako će Hrvatska podržati i napore Gruzije i Moldove prema članstvu, uz ispunjavanje kriterija.

Na konferenciji su teme rasprave klimatske promjene, migracije, energetska kriza, inflacija i prehrambena kriza, kao u rat u Ukrajini te neizvjesnost koju taj rat donosi za cijelo evropsko društvo.

Na konferenciji je govorila potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šuica, a na panelu sudjeluju ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednik Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković, zastupnica u Evropskom parlamentu Sunčana Glavak te predstavnica udruge mladih "Mladi u EU“ Šibenik Caterina Rende Dominis.