Sankcije Draganu Čoviću Istaknuto

Autor  Maj 05, 2022

Iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini su saopćili da smatraju pokušajem destabilizacije ili ugrožavanja Bosne i Hercegovine najavu predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića o tome da će Hrvati u BiH pokrenuti pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

"Svakog političkog aktera koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje", naveli su iz Britanske ambasade. Istakli su da je Velika Britanija ovakav stav potvrdila nedavno, uvodeći sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović.

Čović je danas u u pismu međunarodnim predstavnicima najavio da će Hrvatski narodni sabor pokrenuti pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

Čovićevo pismo: Radikalni Bošnjaci ponovo žele preglasati Hrvate
Predsjednik Hvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog današnje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđ...
"S obzirom na dalji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s vanrednog zasjedanja od 19. februara i pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije", naveo je Čović.

Prema njegovim riječima, na taj način će se osigurati potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH

Beta