SAD: Rusija planira da pripoji veći dio istočne Ukrajine ovog mjeseca Istaknuto

Autor  Maj 03, 2022

Rusija planira da pripoji veći dio istočne Ukrajine kasnije ovog mjeseca, upozorio je visoki američki zvaničnik.

Američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Michael Carpenter rekao je jučer da SAD vjeruju da će Kremlj također priznati južni grad Herson kao nezavisnu republiku.

Nijedan od tih poteza neće priznati SAD ni njihovi saveznici, rekao je on.

Rusija planira da organizuje lažne referendume u regionima Donjeck i Lugansk kojim će nastojati da se da izgled demokratskog ili izbornog legitimiteta i da se pripoje ti entiteti Rusiji, rekao je Carpenter.

On je rekao također da ima naznaka da će Rusija izmanevrisati glasanje o nezavisnosti u Hersonu.

Gradonačelnici i predstavnici gradskih vlasti su oteti, internet i mobilne komunikacije prekinuti i ruski školski nastavni program će uskoro biti nametnut, rekao je Carpenter.

Ukrajinska vlada javila je ranije da je Rusija u tim oblastima uvela rublju kao valutu.

Američki zvaničnik ovo je izjavio u vrijeme novog napada na čeličanu Azovstalj u opkoljenom gradu Mariupolju, dan poslije prve evakuacije iz tog industrijskog kompleksa, posljednjeg uporišta ukrajinskog otpora u gradu.

Više od 100 ljudi, uključujući starije žene i majke sa malom djecom napustili su čeličanu Azovstalj jučer i u autobusima krenuli ka Zaporožju koji je pod ukrajinskom kontrolom, a nalazi se oko 230 kilometara zapadno.

Bar dio civila izgleda je prebačen u selo pod kontrolom proruskih separatista. Ruska vojska saopštila je da su neki izabrali da ostanu u separatističkim oblastima dok su desetine civila otišli na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

Ranije je Ukrajina optuživala rusku vojsku da prevozi civile protiv njihove volje u oblasti pod kontrolom Rusije ili u Rusiju. Kremlj je to demantovao.

Beta