Borrell: EU nema jedinstven stav prema embargu na uvoz ruske nafte i gasa Istaknuto

Autor  Apr 25, 2022

Nedovoljna je podrška država članica Evropske unije za lančani embargo ili kaznene tarife za uvoz ruske nafte i gasa, navode u ponedjeljak njemačke novine Die Welt riječi šefa evropske diplomatije Josepa Borrella.

Trenutno, mi u EU nemamo jedinstvenu poziciju po tom pitanju - izjavio je Borrell za novine.

Izvoz nafte glavni je ruski izvor strane valute, i mnogi u EU pozvali su na prekid plaćanja za naftu koja praktično finansira rat u Ukrajini, koji Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Neke članice EU insistiraju na šestom paketu sankcija protiv Rusije, i Bruxelles priprema punu procjenu efekata zabrane uvoza nafte u okviru eventualnih novih mjera.

Rusija je najveći evropski snabdijevač naftom, učestvujući u evropskom uvozu tog energenta s nešto više od četvrtine, sudeći prema podacima statističkog zavoda bloka Eurostata.

Borrell je kazao da će se o toj temi raspravljati na narednom samitu EU koji bi se trebao održati krajem narednog mjeseca i da ne očekuje nikakvu odluku po tom pitanju prije toga.

- Konačni prijedlog embarga na uvoz nafte i gasa još nije za stolom kazao je šef evropske diplomatije za njemačke novine, prenosi Reuters.

FENA