Mađarska želi više ruskog plina

Autor  Jan 28, 2022

Mađarska će u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sljedeći tjedan pokušati dogovoriti veću opskrbu plinom, izjavio je premijer Viktor Orban.


Mađarska je u kolovozu s ruskim Gazpromom sklopila novi dugoročni ugovor o opskrbi plinom koji joj u idućih 15 godina jamči isporuku 4,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, uz mogućnost izmjene dogovorenog obujma isporuka nakon 10 godina. Sporazum je stupio na snagu u listopadu prošle godine.

- Želio bih da se isporuči više plina... no što je utanačeno rusko-mađarskim plinskim sporazumom. Želio bih u našim razgovorima postići da se u aktualnoj teškoj situaciji, opterećenoj višim cijenama energije... poveća količina plina koja nam je dostupna na dulji rok -izjavio je mađarski premijer za državni radio.

Mađarske rezerve plina popunjene su 43 posto, prema podacima energetskog regulatora od 15. siječnja, i uz očekivani nastavak uvoza pokrit će 90 posto potreba za plinom do kraja zime, naveo je MEKH.

Ruske isporuke plina u Europu našle su se pod znakom pitanja zbog napetosti između Rusije i Ukrajine. Kijev tvrdi da Rusija priprema invaziju što Moskva opovrgava. Zapad je Rusiji zaprijetio oštrim sankcijama ako napadne susjednu zemlju. NATO pojačava svoju prisutnost u istočnoj Europi, a Mađarska je njegova članica.

Mađarski premijer otklonio je pozive ujedinjene oporbe da otkaže posjet Moskvi, zakazan početkom idućeg tjedna, i otkrio da će s Putinom razgovarati i o europskoj sigurnosti, dodavši da Mađarska želi mirno rješenje ukrajinske krize.

- Naravno da je Mađarska članica NATO-a i EU-a, pa se prije svakog takvog sastanka konzultiram i koordiniram s našim zapadnim saveznicima - rekao je Orban, napomenuvši da će idućih dana nastaviti razgovore sa zapadnim čelnicima.

Izvor: HRT