Zvizdić demolirao Orbana i Milanovića i objasnio matricu djelovanja EU desničara Istaknuto

Autor  Dec 23, 2021

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), naveo je da matrica djelovanja pojedinih populističkih i ultradesničarskih dužnosnika postaje prepoznatljiva - od Milanovića do Orbana, te ih pobrojao:


“Prvi korak: Najava posjete BiH. Drugi korak: U međuvremenu, do datuma najavljene posjete slijedi brutalno vrijeđanje države BiH (Milanović: BiH je “big shit”), revizija historije (Milanović: Srebrenica je težak zločin sa elementima genocida”; “nisu svi genocidi isti”; “nisu sve žrtve iste”, itd) i islamofobno i rasističko vrijeđanje Bošnjaka (Muslimana) – (Orban: “Izazov u vezi sa BiH je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”). Treći korak: Čekanje na reakcije na upućene uvrede prema državi BiH i Bošnjacima. Četvrti korak: Ciljano tumačenje reakcija na uvrede u formi sigurnosne prijetnje za onoga ko namjerava posjetiti BiH. (A logično je da će reagovati svaka institucija, narod ili pojedinac koji drže do svoje časti i dostojanstva i koji govore istinu, a preziru laži i potvore). Peti i završni korak: Otkazivanje posjete uz izmišljeno i lažno obrazloženje da je BiH nesigurna zemlja u kojoj su prisutne radikalne grupe – uz ciljano targetiranje Bošnjaka. Ovaj metod je već isprobao notorni Milanović, a nažalost, slutim da istu namjeru, vođen sugestijama i lažima pojedinaca iz bh. entiteta RS, ima i Orban”, napisao je Zvizdić.

Ako Orban ipak, ne bude slijedio ovu matricu i odluči posjetiti BiH, navodi Zvizdić, biće to dobra prilika da se jednostrano i pogrešno informisani Orban uvjeri u suprotno, da se bliže upozna sa pravim vrijednostima BiH od kojih je multikulturalnost jedna od najvažnijih, da shvati da mu ljubitelji presuđenih ratnih zločinaca i secesionisti prikazuju lažnu sliku o BiH i Bošnjacima, da spozna – iako je to trebao znati – da su Bošnjaci stari i autohtoni evropski narod, da se podsjeti na neke momente iz zajedničke historije i na njegove ranije izjave o BiH, kako bi konačno shvatio da će u EU i NATO ući samo jedinstvena i cjelovita BiH kao višereligijska, multikulturna, građanska, demokratska i evropska država.

“I da, laž je da Orban ima moć da zaustavi pojedinačne sankcije evropskih zemalja. Kao što je greška, a vrijeme će to pokazati, Orbanova odluka da finansijsku pomoć usmjeri prema jednom bh. entitetu, umjesto prema državi BiH”, kazao je Zvizdić, dodajući:

“Inače, više puta i u različitim prilikama sam se susreo sa Orbanom u periodu od 2015. do 2019. godine. U tom periodu je Orban snažno podržavao euroatlantske integracije BiH i u svakoj prilici isticao da jedinstvena i multietnička Bosna i Hercegovina u mađarskoj vanjskoj politici ima status „počasnog susjeda“ i da će BiH ostati među vanjskopolitičkim prioritetima mađarskog djelovanja unutar EU, koje je snažno usmjereno daljnjem proširenju na Zapadni Balkan”.

Zašto je i zbog kakvih interesa Orban promijenio svoje stavove poslije par susreta sa Dodikom, zaključuje Zvizdić, brzo ćemo saznati i tada će i nama, a i EU sve biti mnogo jasnije.