Vukanović pisao Vučiću: Urazumite Dodika dok je vrijeme

Autor  Okt 19, 2021

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Pokreta za pravdu i red, Nebojša Vukanović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga je pozvao da "na vrijeme urazumi Milorada Dodika" koji, kako je navedeno, svojim lošim potezima i destruktivnim političkim prijemom da nanese nesagledive posljedice RS.

"Pozivam vas da zbog naroda, ne zbog nekog pojedinca, stranke, politike ili organizacije, koristi čovjeka, koji je izgubio politički razum i kompas, da ne stavlja na kocku cijeli srpski narod sa ovih strana Drine i Republiku Srpsku, koja je preskupo plaćena , zbog prolaznih sitnih ličnih i političkih interesa ", naveo je Vukanović u pismu Vučiću.

Istakao je da su mir i stabilnost "poslije vijeka stradanja, vrhunski patriotizam i najveći nacionalni interes".

Vukanović je ocijenio da bi, "ako stvari krenu po zlu", Republika Srpska i srpskom narodu mogli da budu nanesena velika šteta, dodavši da će dio odgovornosti biti i na Vučiću, jer je Srbija, kao pravni posljednji SR Jugoslavije, potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma.

"Siguran sam da ne želite da vam ostane na teretnoj hipoteci, iako niste direktno odgovorni, da je u vrijeme vašeg predsjedničkog mandata Republika Srpska pala na koljena zbog nečije pohlepe, egoizma, ludila i kockanja", stoji, između ostaloga, u pismu .

Vukanović je upozorio da je situacija otišla predaleko, "jer Dodik namjerava da žrtvuje cijeli narod i Republiku Srpsku, krećući u opasnu avanturu povlačenja jednostranih poteza zvanu povratak izvornom Dejtonu, sa jednim ciljem - da se amnestira sebe i svoje suradnike procesuiranje i odgovornosti za zločine i zločine počinjene nad sopstvenim narodom ".

On je istaknuo da je "protektorat BiH međunarodne zajednice, kao i da EUFOR i NATO trupa imaju mogućnost da se intervenišu ako Dodik jednostrano pogazi Međunarodni ugovor i odluke koje su donesene u redovnoj parlamentarnoj proceduri, što može imati nesagledive posljedice".

"Svjesni ste da nije moguće preko noći osnovati novu vojsku, graničnu i tajnu policiju, povlačiti separatističke poteze, sam i izoliran bez bilo koje podrške u svijetu, a da, pritom, Republika Srpska godinama živi od kredita i nema niti jednu konzervu u Robnim rezervama , koje su nestale skupa sa privredom zbog pljačke i razaranja kakva nije viđena na ovim prostorima ", napisao je Vukanović u otvorenom pismu Vučiću.

Prema Vukanovićevim riječima, Dodik "kao neki Martin Špegelj" javno će prijeti da će uskoro u Republici Srpskoj policiji i svojim pristalicama blokirati kasarne Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, u kojima je više od 90 posto vojnika i oficira Srba, čime među njima može pokrenuti sukobe.

Vukanović je u pismu naveo da je u RS razoren zdravstveni sustav, da jedini u svijetu umjesto medicinskog koristi tehnički kiseonik kao lijek, zbog čega uz Peru ima najveću smrtnost pacijenata od posljedice korona virusa.

Ukazao je da vlast u RS -u i dalje "pljačke" donacije koje je RS uplatila Srbija.

"Vjerojatno vam je poznata činjenica da su vlasti RS otuđile donaciju Srbije u iznosu od pet milijuna eura za sanaciju puta preko prevoja Prijedjela, od Foče prema Tjentištu i Gacku, a da niko iz Vlade ne želi odgovoriti na pitanje gdje su nestali novci i vaša donacija namijenjena saobraćajnoj deblokadi zapostavljene Hercegovine ", istaknuo je Vukanović u pismu.

Dalje se navodi da je Republika Srpska izgubila trećinu stanovništva, preko pola milijuna ljudi, samo u posljednjih deset godina, kao i da narod, posebno mladi, "masovno bježe od haosa, beznađa, siromaštva, anarhije, nedostatka posla, korupcije, nepravde, kriminala" , apatije ".

"RS je do temelja razorena i uništena, demografski, privredno, ekonomski, moralno, pretvorena u zarobljenu i praznu ljušturu u kojoj ništa ne funkcionira i sve je podređeno samo jednom čovjeku i jednom centru moći u kome se donose sve odluke", napisao je Vuknović u otvrenom pismu Vučiću.

On je pozvao predsjednika Srbije da djeluje, ocijenio da je Vučić "jedna od rijetkih osoba, ako ne i jedina,

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a objavio je za 26. oktobar održavanje sjednice Narodne skupštine RS, na koju bi poslanici trebali izglasati povlačenje saglasnosti RS na formiranje svih institucija na državnom nivou koje prvobitno nisu bile predviđene Dejtonskim sporazumom.

Između ostaloga, traži se ukidanje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, državne obavještajne agencije i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Izvor: Beta