Kongresmeni traže veće angažovanje SAD-a u sporu Kosova i Srbije

Autor  Okt 07, 2021

Sedmero članova američkog Kongresa zatražilo je od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i državnog sekretara Antony Blinkena da udvostruče fokus Amerike na rješavanje tenzija između Kosova i Srbije.

Kako prenosi Glas Amerike (WoA) članovi Kongresa Ritchie Torres, Jim Himes, Elissa Slotkin, Joe Courtney, Mondaire Jones, Carolyn Maloney i Jim McGovern u pismu najvišim američkim zvaničnicima ukazali su na, kako su ih označili, nedavne eskalacije neprijateljstava između Vlada Kosova i Srbije.

“U posljednjih sedam dana došlo je do uznemirujuće situacije, koja je bila rezultat vojne mobilizacije na granici, što je ugrozilo krhku stabilnost u regiji Balkana. Imajući u vidu neproporcionalnu jačinu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da ponovo obavežete Sjedinjene Američke Države kako bi osigurale da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država”, navodi se u pismu upućenom Bidenu i Blinkenu, prenosi agencija Beta.

Eskalacija tenzija


U dokumentu je precizirano da su tenzije eskalirale kada su, kako je navedeno, srpski borbeni avioni letjeli blizu granice Kosova i Srbije.

“Posljednja runda nemira izazvana je recipročnom zabranom ulaska vozilima sa srpskim registarskim tablicama na suverenu teritoriju Kosova – reakcijom na potez koji je Srbija deset godina sprovodila kada je riječ o kosovskim tablicama. Na osnovu te zabrane od vozača se zahtijevalo da koriste privremene tablice tokom vožnje preko granice”, navedeno je u tekstu.

U pismu je ukazano da Srbija od proglašenja kosovske nezavisnosti 2008. godine odbija da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a to se, kako navode članovi Kongresa, ogleda u sporazumu po kojem je vozilima sa oznakama KS na tablicama odobravala ulazak, dok je odbijala vozila sa znakom RKS (Republika Kosovo).

Grupa kongresmena u pismu američkom predsjedniku navela je da je Kosovo Srbiji “uzvratilo ubrzo nakon što je sporazum istekao 15. septembra, uvođenjem takse i zahtjeva za putnom dokumentacijom za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo.

“U znak odmazde, grupa kosovskih Srba blokirala je dva granična prelaza, Jarinje i Brnjak. Osim toga, izvještaji otkrivaju da je kancelarija za registraciju vozila na sjeveru Kosova spaljena do temelja, a na drugu javnu kancelariju bačene su dvije granate koje, srećom, nisu eksplodirale. Kao odgovor na to kosovska vlada rasporedila je snage Specijalne policije koje je trebalo da osiguraju usklađenost sa novom politikom”, navedeno je u pismu.

Ruska podrška Srbiji


Članovi Kongresa i Albanskog kokusa u tekstu se pozivaju i na medijske izvještaje i video zapise za koje kažu da ukazuju na to da su srpska policija i vojne snage bile mobilisane duž granice Kosova i Srbije u pokušaju da ugroze primjenu mjera koje su uvele kosovske vlasti.

“Većinu, ako ne i svu srpsku vojnu opremu koju je koristila Srbija, osigurala je Rusija – njen najbliži saveznik. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko posjetio je granicu 26. septembra 2021. U društvu ministra odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, što se smatra daljom legitimizacijom i podržavanjem taktike Srbije”, precizirano je tekstu poslanom Bidenu i Blinkenu.

Oni su ukazali da su ohrabreni privremenim sporazumom koji, kako ukazuju, sputava dalja rasplamsavanja, ali i traže da Biden i Blinken, kao i američka administracija učine sve što je u njihovoj moći da podrže napore koji bi mogli doprinijeti trajnom miru između Kosova i Srbije.

Iznijeli su i tvrdnje da je Srbija, od kada je postala nezavisna država, u više navrata nastojala da podrije legitimitet i suverenitet Kosova. Kao potvrdu tih navoda ukazali su na, kako su je označili, nedavnu vojnu mobilizaciju.

IZVOR: AGENCIJE