Johnson poziva vojsku da pomogne riješiti problem s nestašicom goriva

Autor  Sep 27, 2021

Gotovo trećina benzinskih stanica British Petroleuma (BP) ostala je bez goriva, nakon što su vozači panično stvarali zalihe goriva tokom vikenda, pa je premijer Boris Johnson najavio angažman vojske koja bi trebala snabdijevati pumpe gorivom, javljaju britanski mediji.

The Independent javlja kako je stvaranje zaliha goriva nastavljeno uprkos brojnim molbama ministara i policije da vozači trebaju „nastaviti normalno“ s kupovinom.

Dogodila se i rasprava predstavnika vlasti i Udruženja cestovnih prijevoznika (RHA), nakon što je ministar prometa Grant Shapps tvrdio da je kriza s gorivom „isforsirana priča“ koju su izazvali mediji.

Iz RHA podsjećaju da je BP iskazao zabrinutost zbog problema u snabdijevanju, te tvrde da vlasti skrenuti pažnju sa činjenice da postoji nedostatak vozača teretnih kamiona, za šta su mnogi okrivili Brexit.

BP, koji ima 1.200 benzinskih stanica u Velikoj Britaniji, navodi da zbog intenzivne potražnje u prethodnim danima najmanje 30 posto stanica u njihovoj mreži nema osnovne tipove goriva.

‘Goriva ima u izobilju, nema nestašice’
U međuvremenu se oglasio i premijer Johnson najavljujući angažman stotina vojnika koji bi snabdijevali benzinske stanice gorivom širom zemlje, prenosi The Guardian.

Johnson u ponedjeljak namjerava okupiti ministre kako bi pokušali riješiti problem nestašice goriva.

Proteklih dana ispred benzinskih stanica u Velikoj Britaniji formirane su dugačke kolone automobila zbog nestašice goriva. Ministar Shapps tvrdi kako nije u pitanju nestašica goriva, već nedostaju vozači cisterni za snabdijevanje benzinskih stanica.

Naftne kompanije su upozorile da nemaju dovoljno vozača cisterni zbog čega je jedna grupa vlasnika stanica počela da pravi zalihe, a druga da zatvara svoje objekte.

„Goriva ima u izobilju, nema nestašice“, ustvrdio je Shapps u izjavi za Sky News.

Britanska vlada je najavila izdavanje privremenih viza za 5.000 stranih vozača kamiona, međutim utjecajni poslovni lideri upozorili su da je to kratkoročno rješenje kojim se ne može prevazići akutni nedostatak radne snage.

 

IZVOR: Agencija