Mrkel: "Ja sam je feministica"

Autor  Sep 09, 2021

Nakon godina izbjegavanja da odgovori na to pitanje, njemačka kancelarka Angela Merkel sada je zauzela jasan stav o feminizmu u svojim posljednjim danima na vlasti, piše Deutsche Welle. 

Njeni komentari uslijedili su tijekom događaja s nigerijskim spisateljicom i feminističkom ikonom Chimamandom Ngozi Adichie.

Njemačka kancelarka je u prošlosti možda oklijevala da za sebe kaže da je feministička, ali kako ističu njeni posljednji dani na funkciji, čini se da ona sada ne oklijeva da otvoreno iznese svoj stav po ovom pitanju. 

Obraćajući se novinarima nakon događaja s nigerijskim spisateljicom Chimamandom Ngozi Adichie u srijedu u Düsseldorfu, Merkel je govorila o svom novom pogledu na feminizam.  

- U suštini radi se o činjenicama da su muškarci i žene ravnopravni, u smislu učešća u društvu u životu općenito. Ja u tom smislu mogu reći, da, ja sam feministica - reklama je Merkel. 

Taj komentar označava zaokret u odnosu na neugodan razgovor na samitu 'Women20' u Berlinu 2017. godine, kada je Merkel izravno upitana je feministica.

Tada Merkel nije izravno odgovorila na pitanje, što je izazvalo kritike i razočaranje mnogih.

Na događaju u srijedu prva njemačka kancelarka bila je iskrenost i priznala je svoj suzdržani pristup iz prošlosti.

- Bila sam tada stidljivija kada sam to rekla. Ali sada je to više promišljeno. I u tom smislu, mogu reći da bismo trebali biti feministi - zaključila je Merkel.