Ekonomsko samoubistvo: Slovenija u drugom valu COVID-a izgubila 520 miliona eura

Autor  Dec 08, 2020

U Privrednoj komori ove države pokušali procijeniti obim štete za privredu uslijed mjera protiv epidemije korona virusa.

Privredna komora Slovenije pokušala je procijeniti obim štete nanesene privredi zbog provođenja protivepidemijskih mjera zbog korona virusa, prenosi agencija Tanjug.

Kako je objavljeno, prosječna procjena izgubljene dodate vrijednosti od kraja septembra do kraja novembra iznosi 520 miliona eura.

Prema riječima Bojana Ivanca, glavnog ekonomista u Privrednoj komori, koristili su pretpostavku da će se restriktivne mjere u istom obimu proširiti do kraja godine. U ovom bi slučaju bruto domaći proizvod (BDP) pao za 6,5 posto na godišnjem nivou u poslednjem tromjesečju, prenosi SEEbiz na koga se poziva Tanjug.

„Ako bi se usvojio širi skup ograničenja, koja bi šire paralizirala privredu, uključujuci industriju i građevinarstvo, za 14 dana izgubilo bi se 700 miliona dodate vrijednosti. Treba imati na umu da bi se pola izgubljene dodate vrijednosti kasnije moglo povratiti većim intenzitetom poslovanja u kasnijem periodu“, navodi Ivanc.
Skok u trećem kvartalu

Očekivani skok slovenskog BDP-a u trećem tromjesečju bio je znatno iznad očekivanja.

Usporedba međugodišnjih trendova pokazuje kako je BDP Slovenije pao za 1,7, odnosno 1,6 postotnih bodova više nego u proseku Europske unije u prvom, odnosno drugom tromjesečju, dok je ta promjena bila povoljnija u Sloveniji u trećem tromjesečju, naime pad u Sloveniji bio je niži za 1,5 postotnih bodova.

Prema Ivancu, vrlo važan podatak vezan za BDP je trošak za naknade zaposlenima, što predstavlja polovinu BDP-a. U trećem su tromjesečju nominalno bili viši za 1,3 posto u Sloveniji i 0,9 posto u europodručju.

Atrakcija