Trumpov "snapback" se pooštrava: Trump planira izvršnu naredbu za kažnjavanje trgovine oružjem s Iranom

Autor  Sep 18, 2020

Izvršna naredba omogućit će predsjedniku da kazni prekršitelje sekundarnim sankcijama, uskraćujući im pristup američkom tržištu.

Američki predsjednik Donald Trump planira izdati izvršnu naredbu koja će mu omogućiti izricanje američkih sankcija onome ko prekrši embargo na prodaju konvencionalnog oružja Iranu, rekla su Reutersu četiri izvora upoznata s tim pitanjem.

Izvori, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli su da se izvršna naredba očekuje u narednim danima i da će omogućiti predsjedniku da kazni prekršitelje sekundarnim sankcijama, uskraćujući im pristup američkom tržištu, prenosi Hina.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Neposredni uzrok američke akcije je skoro isticanje UN-ovog embarga na oružje za Iran te upozorenje stranim akterima (američkim entitetima već je zabranjena takva trgovina) da će se, ako kupuju ili prodaju oružje Iranu, suočiti s američkim sankcijama.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine koji je Iran sklopio sa šest glavnih sila - Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i SAD-om, UN-ov embargo na konvencionalno oružje treba isteći 18. oktobra, malo prije američkih izbora koji se održavaju 3. novembra.

SAD, koje su odustale od nuklearnog sporazuma u maju 2018., kažu da su pokrenule "snapback" ili nastavak svih UN-ovih sankcija protiv Irana, uključujući embargo na oružje, koji bi stupio na snagu u 20 sati u subotu navečer ili 00:00 prema GMT-u u nedjelju.

Druge strane u nuklearnom sporazumu i većina Vijeća sigurnosti UN-a rekli su kako ne vjeruju da SAD imaju pravo ponovno uvesti UN-ove sankcije te da potez SAD-a pri UN-u nema pravni učinak.

"Očito je da niti jedna od članica Vijeća sigurnosti nije prihvatila podobnost američkih zahtjeva", rekla je glasnogovornica iranske misije pri UN-u Alireza Miryousefi, dodajući da nuklearni sporazum ostaje na snazi ​​i da će sve sankcije Iranu biti ukinute prema rokovima dogovorenim 2015. godine.
SAD neće biti obeshrabrene

Trumpova izvršna naredba namjerava pokazati da se Sjedinjene Američke Države neće odvratiti, uprkos tome što nisu uspjele osvojiti širu podršku Vijeća sigurnosti za "snapback", rekao je jedan od četiri izvora.

Još jedan od izvora, evropski diplomat, rekao je da će nova izvršna naredba ojačati tvrdnju Washingtona da će embargo na oružje vrijediti i nakon oktobra, tako što će predsjedniku dati ovlasti za sekundarne sankcije kako bi američkim sankcijama kaznio transfer oružja u ili iz Irana.

Sekundarne sankcije su one kojima jedna država pokušava kazniti drugu zbog trgovanja s trećom tako da joj zabrani pristup vlastitom tržištu, što je posebno snažno oruđe za SAD zbog veličine njene ekonomije.

Većina stranih kompanija ne želi riskirati da bude isključena s velikog američkog tržišta kako bi trgovala s manjim zemljama poput Irana.

"Nova izvršna naredba možda je više simbolična nego praktična jer toliko iranskih entiteta i pojedinaca već podliježe sekundarnim sankcijama", rekao je advokat za sankcije Doug Jacobson.

"U biti se nagomilava", rekao je Jacobson. "Dizajnirana je kako bi poslala poruku o ovom konkretnom problemu (...) da su SAD nezadovoljne što ostale strane (iranskog nuklearnog sporazuma) nisu pristale na ukidanje sankcija za naoružanje", objašnjava.

Govoreći u srijedu, američki specijalni predstavnik za Venezuelu i Iran Elliott Abrams, rekao je da Washington planira uvesti sankcije onima koji su prekršili embargo na oružje, iako nije rekao da će to učiniti izvršnom naredbom.

Također u srijedu, američki državni sekretar Mike Pompeo indirektno je nagovijestio predstojeću američku akciju. "Učinit ćemo sve potrebno kako bi sankcije bile provedene", rekao je.

Atrakcija