11 firmi pod kontrolom vojske Kine

Autor  Avg 31, 2020

Na ažuriranoj listi kompanija sada se nalaze i korporacija 'China Three Gorges', grupacija 'Sinochem' i kompanija 'Sinochem'.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ustanovila je da je još 11 kineskih kompanija, među kojima je i građevinska firma "China Communications Construction Company", u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske, što može predstavljati osnov za uvođenje novih američkih sankcija protiv KIne.

Kako je saopštio Pentagon, na ažuriranoj listi takvih kompanija sada se nalaze i korporacija "China Three Gorges", grupacija "Sinochem" i kompanija "Sinochem", navodi Reuters, prenosi Tanjug.

Američko ministarstvo odbrane ove godine je označilo 20 istaknutih kineskih firmi kao kompanije koje su pod kontrolom ili u vlasništvu kineske vojske i direktno ili indirektno posluju u SAD, a među njima su i firme koje pružaju trgovinske usluge, kao i kompanije koje se bave proizvodnjom i izvozom.


Zabrane Huaweiju i TikToku


Huawei Tehnologies, jedan od najvećih pametnih telefona i opreme za mrežu već duže vremena je u centru tenzija između SAD-a i Kine oko sigurnosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija TikTok.

Washington je Huaweiu onemogućio pristup komponentama proizvedenim u SAD-u, kao servisima za mobilne telefone, kao što je Google Music.

Sankcije su pooštrene u maju, kada je Bijela kuća zabranila dobavljačima širom svijeta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za Huawei.

Donald Trump je ranije potpisao naredbu kojom se zabranjuju bilo kakve transakcije sa vlasnicima kineske kompanije koja posjeduje aplikacije

TikTok i WeChat, a ona će na snagu stupiti za 45 dana.

Naredbe su uslijedile u trenutku dok Trumpova administracija tvrdi da pojačava napore na čišćenju „nepouzdanih“ kineskih aplikacija iz američkih digitalnih mreža.

Aplikacija za kratki video TikTok, te ona za poruke WeChat, Bijela kuća vidi kao "značajne prijetnje".

Atrakcija