Bernardić odstupio sa čela SDP-a Istaknuto

Autor  Jul 06, 2020

Nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske se neće kandidirati na unutarstranačkim izborima.

Nakon uvjerljivog poraza na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić najavio je u ponedjeljak raspisivanje unutarstranačkih izbora, na kojima se on neće kandidirati, objavivši da će do izbora dužnost predsjednika stranke obavljati potpredsjednik Zlatko Komadina.

"U SDP-u postoji visoka razina odgovornosti za izborni rezultat. Stoga je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da ćemo izbore za novo vodstvo raspisati u najkraćem mogućem roku", rekao je on na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke u Zagrebu.

"Svjesni smo odgovornosti, ne bježimo od toga. Ja se za predsjednika više neću kandidirati, a u ovom tranzitivnom periodu do izbora dužnost predsjednika obavljat će Zlatko Komadina“, poručio je Bernardić, prenosi Hina.

Uoči sjednice su članovi Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić, Biljana Borzan i Arsen Bauk ocijenili su da SDP-u treba novi početak te su poručili da bi se, da su na mjestu Bernardića, povukli sa dužnosti predsjednik stranke.
'Radikalno promijeniti odnose'

Od 41 osvojenog mandata Restart koalicije, SDP je osvojio 32 mandata te je  Jelušić istaknuo da se predsjednik stranke treba povući, kao i Zoran Milanović prije četiri godine, koji se povukao nakon lošeg izbornog rezultata.

"Moramo shvatiti da smo u problemu i napraviti novi početak. Ako predsjednik da ostavku, treba osigurati da stranka funkcionira u tehničkom smisu i da se izbori održe najesen", izjavio je Jelušić.

Bauk je rekao da je "ovo nije najgora situacija u kojoj se SDP našao".

"Bilo je i gorih, ali je jedna od težih u našoj povijesti. Imali smo mi i lošijih rezultata, kao naprimjer 2003. godine, da se vratimo daleko u povijest", kazao je Bauk.

"Onda smo se izvukli... Možemo se izvući i sada, ali moramo radikalno promijeniti naše odnose, naše ponašanje i neke druge stvari u stranci", dodao je.

Izvor: aljazeera.net / Agencije

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Atrakcija