Najveća istraga na svijetu - Australija: Sve države moraju sudjelovati u istrazi o širenju koronavirusa Istaknuto

Autor  Apr 23, 2020

Sve članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) moraju sudjelovati u neovisnoj istrazi o širenju koronavirusa, rekao je australski premijer Scott Morrison.

Razgovarao je s nekoliko svjetskih čelnika, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa, kako bi dobio podršku za istragu o podrijetlu i širenju koronavirusa koji se potkraj prošle godine pojavio u Kini.

Morrison smatra da sve članice WHO-a moraju sudjelovati u istrazi, prenosi Hina.

- S članstvom u klubu poput WHO-a moraju postojati odgovornosti i obveze, rekao je australski premijer u Canberri.

- Želimo da svijet postane sigurniji kad je riječ o virusima. Nadam se da sve države, bila to Kina ili neka druga, imaju taj cilj, zaključio je Morrison.

Australija je jučer tražila od država članica G20 da zabrane mokre tržnice na kojima se prodaju životinjski proizvodi, često egzotični. Pretpostavlja se da je pandemija izazvana koronavirusom počela na takvoj lokaciji u Wuhanu.

Australski ministar agrikulture istaknuo je da takve tržnice diljem Azije predstavljaju rizik za javno zdravlje, a prije je pozvao i SAD da ih zabrani.

Iako Australija nije izričito navela Kinu, ovaj bi potez mogao dodatno pogoršati odnose s Kinom, njezinim najvećim trgovinskim partnerom. Napetosti između dviju država traju već nekoliko godina zbog optužbi o kineskim kibernetičkim napadima i pokušajima miješanja u unutarnja pitanja Australije.