Prva globalna teška osuda Kine i Komunističke partije Kine zbog suzbijanja informacija koje su dovele do svjetske katastrofe

Autor  Apr 14, 2020

Više od 100 akademika, parlamentaraca i javnih ličnosti iz cijele Evrope i Australije potpisalo je otvoreno pismo u kojem kritikuje ulogu kineske vlade u globalnoj pandemiji, rekavši da je trenutna kriza koja pogađa svijet „prouzrokovana od strane režima ... ”.

Kina se suočila sa stalnim neprijateljstvom i skepticizmom zbog svog odgovora na virus, posebno zbog suzbijanja informacija na početku epidemije i kažnjavanja zdravstvenih radnika koji su u decembru pokušali upozoriti kolege na novi virus, prenosi Guardian.

Već napeti odnos između SAD-a i Kine pogoršao se, jer su vlade nastojala okriviti jedna drugu za izbijanje epidemije - uključujući neutemeljene navode o namjernoj proizvodnji virusa. Pandemija je takođe podstakla neprijateljstva s Tajvanom, što je izostavljeno iz odgovora Svjetske zdravstvene organizacije, kao i prema afričkim državama čiji su građani bili izloženi diskriminaciji u Guangzhouu.

„Nikada ne smijemo zaboraviti da je ovo bio kineski černobilski moment“, piše u pismu, objavljenom u utorak u Hong Kong Free Pressu.

Globalna pandemija prisiljava nas da se suočimo s nezgodnom istinom: politiziranjem svih aspekata života, uključujući zdravlje ljudi, kontinuirana autokratska jednostrana vladavina u Narodnoj Republici Kini ugrozila je sve u svijetu.

Umjesto da vjerujemo u namjere Komunističke partije Kine i prihvaćamo nekritičko odobravanje politika akademske akademije za politiku stranke-države, trebali bismo posvetiti veću pažnju glasovima onoga što možemo nazvati „neslužbena“ Kina.

Ovi akademici, lekari, preduzetnici, novinari, pravnici u javnom interesu i mladi studenti više ne prihvataju vladavinu Komunističke partije Kine iz straha. Ni ti ne bi trebao, stoji u otvorenom pismu više od 100 akademika, parlamentaraca i javnih ličnosti iz cijele Evrope i Australije

Atrakcija