MI 5 i MI 6 usredsređeni na Kinu: Špijunske agencije u Velikoj Britaniji pozivaju Kinu da ponovo razmisli nakon završetka krize Covid-19

Autor  Apr 13, 2020

MI6 i MI5 očekuju da će Peking biti razumniji i žele da vlada u Pekingu razmotri pooštrenu kontrolu strateških industrija.

Britanska obavještajna zajednica vjeruje da Velika Britanija treba preispitati svoj odnos s Kinom nakon što koronavirusna kriza prestane i razmotriti je li potrebna stroža kontrola nad visokotehnološkom i drugim strateškim industrijama u Britaniji u smislu pristupa Kine ovim sektorima, piše Guardian.

Oni smatraju da će Kina postati sve upornija u odbrani svog jednostranog modela da se uspješno bori protiv pandemije i da će Boris Johnson i ostali ministri morati zauzeti „realistično stajalište“ i razmotriti kako Velika Britanija da reaguje.

Pitanja koja se postavljaju jesu - da li Velika Britanija želi ograničiti preuzimanje ključnih kompanija u visokotehnološkim područjima kao što su digitalna komunikacija i umjetna inteligencija i treba li smanjiti kineskim studentima pristup istraživanjima na univerzitetima i drugdje.

Ali MI6 i MI5, obavještajne službe i dalje vjeruju da je ispravno dopustiti Huawei-u pristup britanskoj 5G mreži, ograničen na 35% udjela - odluku koju je Johnson donio u januaru - iako novi naglasak da se ta odluku sve teže može obraniti dok konzervativni pobunjenici traže ponovno razmišljanje vladinog postupka davanja 35 posto udjela kineskoj kompaniji.

Izvor iz Whitehall-a rekao je da Velika Britanija treba da osigura raznolikost ponude "u 6G i 7G" ​​i, šire, da zaštiti "dragulje krune" tehnologije, istraživanja i inovacija.

Također, podrazumijeva se da je MI6 ministrima rekao da je Kina značajno podcjenjivala broj slučajeva koronavirusa i smrti u januaru i februaru, što je istovjetno sličnim upozorenjima koje je CIA dala Bijeloj kući.

Obavještajne agencije već mjesecima pozivaju na veći naglasak na kineskoj aktivnosti, a najava dolaska Kena McCalluma za novog generalnog direktora MI5-a krajem prošlog mjeseca popraćena je obećanjima da će se organizacija jasnije usredotočiti na Peking.
Krajem prošlog mjeseca, Michael Gove, kancelar vojvodstva Lancaster, optužio je Kinu da je umanjivala početnu prijetnju koju je predstavljao Covid-19. "Takođe je bilo slučaj da u nekim izveštajima iz Kine nije bilo jasno izrečena razmjera širenja i zaraznost koronavirusa", rekao je.

Ostali ministri za koje se zna da su kineski skeptici uključujući Priti Patel, sekretar, Ben Wallace, ministar obrane, i Jacob Rees-Mogg.

Zabrinutost zbog Kine, međutim, ostaje pod utjecajem dubokog trgovinskog odnosa Velike Britanije s Pekingom, pojačana je kada je Gove bio prisiljen ublažiti svoju kritiku prema Kini ranije ovog mjeseca nakon dolaska potrebnih kineskih respiratora u Veliku Britaniju.

„Danas je iz Kine stiglo 300 novih ventilatora. Želio bih zahvaliti kineskoj vladi na podršci i osiguravanju tog kapaciteta “, rekao je  ministar.

Atrakcija