SOA-e prvi put o sedam hrvatskih državljana u ISIL-u

Autor  Jun 03, 2019

"Na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena", stoji u izvješću

Sigurnosno-obavještajna agencija petu je godinu zaredom objavila Javno izvješće kojim upoznaju građane s rezultatima svoga rada, prenosi televizija N1.

Republika Hrvatska sigurna je i stabilna demokracija, u kojoj ne postoje ekstremistički pokreti koji bi ju mogli destabilizirati. Osnovni je to zaključak petog po redu javnog izvješća Sigurnosno obavještajne agencije, koje obuhvaća rad agencije u 2018. i dijelu 2019. godine. Neke informacije prvi su put javno objavljene, poput broja hrvatskih državljana u ISIL-u.

"Na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena. Ni jedna od njih nije radikalizirana u Hrvatskoj niti se ISIL-u pridružila iz Republike Hrvatske. Prema dostupnim nepotvrđenim podacima, dvojica muškaraca su poginula u borbama na strani ISIL-a, dok se pojedine žene nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF-a u Siriji. Žene su se ISIL-u pridruživale u pravilu kao pratnja svojim supruzima "džihadistima", a neke su tijekom boravka u Siriji i Iraku rodile djecu. Njihova točna lokacija i sudbina se još trebaju potvrditi zbog kaotične situacije nakon sloma ISIL-a", stoji u izvješću.

Iako je Hrvatska globalno sve vidljivija ističu ipak kako je teroristička prijetnja Hrvatskoj niska, iako je rizik od takozvanih vukova samotnjaka stalno prisutan. Vezano za sigurnost u samoj Republici Hrvatskoj, SOA javnost izvještava da se bavila i situacijom oko Agrokora, i oko budućnosti LNG terminala, i nadzorom kretanja migranata, i organiziranim kriminalom, a poseban naglasak stavljaju na informatičke prijetnje, hibridno ratovanje te pokušaje diskreditiranja Hrvatske pred međunarodnom zajednicom.

"U javni informacijski i medijski prostor povremeno se plasiraju fragmentirani podaci, lažne ili iskrivljene vijesti kojima se pokušava nametnuti viđenje nekog događaja, a u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu. Cilj ovih medijskih objava je utjecaj na stabilnost hrvatskih državnih institucija i regionalnog okruženja, lažno prikazivanje Hrvatske kao nevjerodostojne članice NATO-a i EU-a te slabljenje euroatlantskog i europskog zajedništva", stoji u izvješću SOA-e.

Izvješće naglašava da takvi pokušaji najviše stižu iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva, koje se prepoznaje kao glavni izvor nestabilnosti za Hrvatsku: s jedne strane raste utjecaj globalnih igrača koji žele potpuno onemogućiti ili značajno usporiti približavanje država iz hrvatskog susjedstva euroatlantskim integracijama - kao dokaz se navodi pokušaj državnog udara u Crnoj Gori - dok je s druge strane trajno prisutna opasnost zbog povratka islamskih ekstremista u matične države.

Pored toga navedena je i mogućnost povećanja kibernetičkih napada s obzirom na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU.

Kao i u prošlogodišnjem, tako i u ovom izvještaju navodi se kako je s područja jugoistočne Evrope na ratišta u Irak i Siriju otišlo oko "1.000 pristaša džihadističkog salafizma". Iako se ne precizira o kojim je državama riječ, jasno je da su to Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, prenosi Jutarnji.hr.

SOA je prvi put navela kako su se u redovima IDIL-a borila dva muškarca, koja su najvjerojatnije poginula, a imali su i hrvatsko državljanstvo.

Prema neslužbenim informacijama, kako navodi ovaj medij, riječ je o Eduardu Durgutiju i Kristijanu Krniću. Durguti zvan Muaz je "poznati pripadnik islamskog radikalnog pokreta u BiH".

Uhapšen je u BiH još 2014. u policijskoj operaciji "Damask" zbog sudjelovanja u ekstremističkom mudžahedinskom pokretu u Gornjoj Maoči, a tada mu se kao mjesto prebivališta navodilo Zenica.

Prošle godine bh.službe su objavile da je poginuo u borbama u Siriji kao pripadnik ISIL-a.

Prema informacijama Jutarnjeg, Durguti je porijeklom iz BiH, a uz hrvatsko imao je i austrijsko državljanstvo. U IDIL je otišao iz Švicarske, nikad nije živio u Hrvatskoj, a nije poznato kada je i kako dobio hrvatsko državljanstvo.

Porijeklom iz BiH je i Kristijan Krnić koji je također uz hrvatsko imao i austrijsko državljanstvo. Ni on nikad nije živio u Hrvatskoj, a u IDIL je otišao iz Austrije.

Osim njih, u redovima IDIL-a je bilo i pet žena koje imaju i hrvatsko državljanstvo, a prema izvještaju SOA-e one su se ovoj organizaciji pridružile kao pratnja supruzima "džihadistima", a neke su u Siriji i Iraku rodile djecu. Neke od njih sada su u civilnim kampovima pod kontrolom tursko-arapskih snaga.


Atrakcija