Više od 100 novih nacrta otkriveno u peruanskoj drevnoj ravnici Nazca

Autor  Maj 19, 2023

Više od 100 novih nacrta otkrivenih u i oko peruanske drevne ravnice Nazca i okolnih područja moglo bi na vidjelo iznijeti nove informacije o tajanstvenim pretkolumbijskim umjetninama koje su desetljećima intrigirale naučnike i posjetitelje.

Nakon dvogodišnjih terenskih istraživanja s fotografijama iz zraka i dronovima, peruanski i japanski istraživači sa Univerziteta Yamagata ranije ovog mjeseca izvijestili su o otkriću 168 novih dizajna na mjestu svjetske baštine UNESCO-a na južnoj pacifičkoj obali Perua.

Geoglifi, golemi likovi uklesani u južnoameričku pustinju, stari su više od 2000 godina i predstavljaju ljude, mačke, zmije, kitove ubice, ptice i domaće kamalide – životinje poput ljama, guanaka i alpaka. Jorge Olano, glavni arheolog za istraživački program Nazca Lines, rekao je da su novootkrivene figure u prosjeku dugačke između 2 i 6 metara. Svrha nacrta Nazca, koje su se mogle vidjeti samo iz zraka, ostaje misterij.

Ovomjesečni pronalsci su, međutim, manji i mogu se vidjeti sa zemlje, rekao je za Reuters Masato Sakai, profesor sa Univerziteta Yamagata koji je vodio studiju.

Figure, ikonski ostaci bogate historije Perua, udaljene su oko tri sata vožnje od glavnog grada Lime.

Istraživači su već otkrili 190 figura u tom području od 2004. godine. Ali prostranost terena koji pokrivaju zakomplicirala je napore u proučavanju i očuvanju mjesta baštine. Univerzitet Yamagata saopćilo je da će se istraživanje koristiti u anketama temeljenim na umjetnoj inteligenciji kako bi se informiralo o očuvanju linija.

Studije sa univerziteta u saradnji s vladom Perua pomogle su u ocrtavanju i zaštiti područja koje je suočeno s prijetnjama usljed urbanog i privrednog razvoja.

"Neki geoglifi su u opasnosti od uništenja zbog nedavnog širenja radionica povezanih s rudarstvom u arheološkom parku", rekao je Sakai.

The Guardian