Pomaci u istrazi misterioznog tijela koje je pronađeno u Sjevernom moru Istaknuto

Autor  Avg 07, 2022

Znanstvenici iz Pertha udahnuli su život desetljećima staroj njemačkoj misteriji tijela nepoznatog muškarca pronađenog kako pluta u Sjevernom moru, koristeći novu forenzičku tehniku koja je otkrila da je možda veći dio svog života proveo u Australiji.

Čovjek, kojeg su istražitelji 1994. godine prozvali "Gospodin" nakon što je policija pronašla njegovo tijelo u blizini obale Helgolanda, njemačkog arhipelaga.

Zaradio je nadimak "The Gentleman" zbog svoje elegantne odjeće; vunena kravata, cipele britanske proizvodnje, hlače francuske proizvodnje i plava košulja dugih rukava.

Slučaj je zbunjivao njemačku policiju 28 godina, ali kriminolozi i forenzičari sa Sveučilišta Murdoch možda su pomogli u razotkrivanju misterija nakon što su proveli nove testove.

Utvrdili su da je muškarac većinu svog života proveo u Australiji. Istražitelji su 1990-ih utvrdili da je imao 45 do 50 godina.

Ova objava označava posljednji dan australskog Nacionalnog tjedna nestalih osoba u subotu.

Znanstvenici su došli do ovog otkrića provodeći analizu omjera izotopa "Gospodinovih" kostiju.

Razlike u klimi, tlu i ljudskim aktivnostima diljem svijeta mijenjaju izotopske sastave hrane, vode, pa čak i prašine – što se odražava u izotopskim sastavima ljudskog tkiva.

Analiza je pokazala da je muškarac vjerojatno većinu svog života proveo u Australiji.

Istraživači s inozemnih sveučilišta nedavno su također uspjeli dobiti DNK profil tog čovjeka.

Postoji nada da bi se moglo podudarati s DNK prikupljanjem u sklopu Tjedna nestalih osoba, gdje vlasti pozivaju Australce da se jave radi testiranja kako bi pomogli u rješavanju nekih slučajeva u zemlji.

Brendan Chapman, jedan od direktora tima Cold Case Review Sveučilišta Murdoch, rekao je da se radi o nevjerojatnom otkriću.

"Kolike su šanse da iz ove male zbirke sveučilišta koja rade na ovom slučaju jedno bude iz zemlje iz koje je taj čovjek porijeklom?" On je rekao.

Istražitelji godinama polako slažu djeliće "Gospodinove" prošlosti.

Željezni alat kojim su njegove noge bile opterećene policija je tek nedavno otkrila, cipele su mu bile skupe, a njegova karakteristična kravata na zelene, žute i plave pruge možda je signalizirala da pripada određenoj organizaciji.

The Guardian