Proruske vlasti regija Herson i Zaporožje formirale odbore za referendum o priključenju Rusiji Istaknuto

Autor  Jul 25, 2022

U Hersonskoj oblasti formira se sedmočlani izborni odbor za provođenje referenduma o priključenju Rusiji, priopćila je medijska služba ruske regionalne vojno-civilne uprave.

“Prema dekretu od 22. srpnja 2022. čelnika vojno-civilne uprave regije Herson, osniva se izborno povjerenstvo regije Herson koje broji sedam članova s ​​mandatom od tri godine, a nominacije se prihvaćaju”, piše u objavi koju prenosi ruski TASS. Precizira se da se odbor formira za održavanje referenduma o ulasku Hersonske oblasti u sastav Rusije. Medijska služba je naglasila da stanovnici “oslobođene” regije Herson imaju pravo izraziti svoje mišljenje o budućnosti regije. “Prema globalnoj praksi, [regija Herson] će to utvrditi putem izbora i referenduma”, navodi se u priopćenju. Kandidature za izborno povjerenstvo mogu ponuditi skupine građana i druge organizacije.


U subotu je šef vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki također potpisao dekret o stvaranju izbornog odbora za provođenje referenduma o pripajanju Rusiji. Regija Herson nalazi se u južnoj Ukrajini i graniči s poluotokom Krim koji je također pod upravom Rusije. Sredinom ožujka, rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je da je regija u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa. U regiji je krajem travnja formirana vojno-civilna uprava, au procesu je prelazak na ruski rubalj kao novu valutu.