Printaj ovu stranu

O izbornom zakonu nakon izbora

Autor  Maj 21, 2022

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom kazao je da je bh. zvaničnicima ponuđena "mapa puta" koja predviđa da se o Izbornom zakonu pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija. Na početku je kazao da Evropska unija i Michel vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine.

"Spreman je da radi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14. prioriteta ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa", rekao je Izetbegović.

Istakao je da su evropski predstavnici svjesni da su napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji, a ne da podižu ljestvicu u smislu zahtjeva.

"Jučer smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Althee i po pitanju evropskog puta općenito. Mislim da je to itekako rezultat posjete Michela i, konačno, danas sam čuo gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori, da se HNS snažno priprema za izbore. Dakle, jedan novi pristup i samog HDZ-a kada je u pitanju izborni proces", kazao je Izetbegović.

Govoreći o Izbornom zakonu, predsjednik SDA je rekao da je predložena "mapa puta".

"Prvo ove teme koje su ovom času neophodne BiH. Dakle deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem juna. Oni će nas pozvati, vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Brisel, a zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, Zakon o zabrani genocida", istakao je Izetbegović.

Naglasio je da je rekao Michelu da moraju svi prisustvovati i da se ne ide na reducirani format.

"Shvatili su da su i tu napravili grešku jer je reducirani format Izetbegović - Čović nikad nije imao šanse, što je otvaralo mogućnost za špekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju, ne da se izvlače i da onda prebiraju političke poene na tome što je neko drugi otišao u Brisel, a oni nisu. Ovo je naša zajednička zemlja, radi se o dramatičnim stvarima gdje treba svi da prisustvuju", smatra Izetbegović.

Također, kazao im je da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda, ali faktički četiri politička te da se jedan čitav blok građanskih stranaka ne može ignorisati.

"...niti u pregovorima niti o budućnosti BiH. Njima se ne smije dopustiti da izbjegavaju svoju obavezu. Zajedno sa nama i međunarodnom zajednicom trebaju razgovarati o strateškim pitanjima", smatra predsjednik SDA.

Na pitanje da li je Michel postavljao neke uvjete, Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio "vrlo mekan".

"Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke lično ispita neke stvari", istakao je Izetbegović.