Orban i Vučić: "Ovo je poput atomske bombe"

Autor  Maj 21, 2022

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas da Mađarska i Srbija mogu računati jedna na drugu u situaciji galopirajuće inflacije u Evropi, prijeteće gladi u svijetu, rasta cijena i krize izazvane ratnim sukobima u Ukrajini, a sankcije Bruxellesa Rusiji usporedio je s atomskom bombom.

Dobra vijest je da, na temelju prethodnih razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mađarska može računati na Srbiju i Srbija na Mađarsku jer su obje zemlje poljoprivredno jake i bit će osigurane u pogledu prehrambenih proizvoda, rekao je Orban na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, na kojem je Mađarska zemlja partner.

Vučić: Ako Mađarskoj nedostaje nešto, tu smo

"Ako Mađarskoj nedostaje nešto - tu smo; ako nama nedostaje - zvat ćemo Budimpeštu", rekao je Vučić, koji je službeno otvorio sajam.

On je zahvalio Orbanu na prijateljskom i partnerskom odnosu prema Srbiji i za nevjerovatan napredak odnosa dviju zemalja.

Orban: Teško je uvijek biti pametan

Mađarski premijer rekao je da Budimpešta ne pristaje na ekonomski neprihvatljive mjere koje se donose u Bruxellesu, usporedivši pojedine sankcije prema Rusiji s atomskom bombom, te upozorio da bi to moglo donijeti novi val migranata.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Orban je naglasio da je Srbiji teško jer nije članica Evropske unije, a Mađarskoj jer je članica Unije.

"Teško je uvijek biti pametan, ali bilo što da se dogodi, važno je da naše dvije zemlje mogu računati jedna na druga i u slučaju bilo kakve nedoumice, trudit ćemo se da usuglasimo naša stajališta, bilateralno i multilateralno", ponovio je Orban.
On je ocijenio da će, kao što su liječnici bili heroji u vrijeme pandemije, to sada morati biti poljoprivrednici jer treba osigurati da svi imaju kruha na stolu i hranu za sve kako bi se izbjegle migracije onih koji će se boriti da prežive u teškim uvjetima krize.

Vučić: Teška zima čeka cijeli svijet

Srpski predsjednik uvjeren je da se kriza još ne vidi u punom svjetlu, ali da teška zima čeka cijeli svijet. Ustvrdio je kako Srbiji ništa ne nedostaje, ali da treba riješiti pitanje opskrbe energentima, javljaju agencije.

"Pitao sam premijera Orbana možemo li čuvati dio energenata u Mađarskoj, a on mi je u roku od sekunde rekao da nema problema i da je to riješeno, a da ćemo sljedećeg tjedna to i formalno završiti", istaknuo je Vučić.
On je rekao da je Mađarska bila sedma zemlja Europske unije po trgovinskoj razmjeni sa Srbijom, a danas je druga, i da svota na godišnjoj razini prelazi 200 milijuna eura. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu jedan je od najvećih skupova u regiji, a ove godine okupio je oko 1100 izlagača iz Srbije i još 21 države.