Ljubić: BiH nije istinski suverena država Istaknuto

Autor  Maj 06, 2022

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić naglasio je sinoć u emisiji "Otvoreno" Hrvatske radiotelevizije kako BiH trenutno nema Izborni zakon, kao i da Središnje izborno povjerenstvo nije imenovano na zakonit način.

- Ustavni sud BiH, nakon što parlament nije promijenio Izborni zakon u zadanom roku, izbrisao je određene članke izbornog zakona, tako da danas nemamo način kako da na ustavan i zakonit način izaberemo Dom naroda Federacije BiH i time predsjednika i Vladu Federacije i 2/3 Doma naroda parlamentarne skupštine BIH. Nažalost, do dogovora nije došlo. Susreli smo se s opstrukcijama, dijela "mainstream" bošnjačke politike. Problem je što Središnje izborno povjerenstvo nije imenovano na zakonit način - rekao je Ljubić.

Istaknuo je da BiH nije istinski suverena država kao ostale države u Europi.

- BiH je još uvijek jedan neproklamirani protektorat ili zemlja pod skrbništvom međunarodne zajednice. Visoki predstavnik može nametnuti Izborni zakon kao što je nedavno nametnuo zakon o državnoj imovini. Ako visoki predstavnik ima autoritet da nametne amandmane na Ustav, onda ima mogućnost da nametne Izborni zakon jer ima jasan okvir. Četiri godine institucije su blokirane i ništa bitno se ne događa - istakao je Ljubić.

S druge strane, predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković naglasio je kako je BiH suverena država sa svojim granicama, teritorijem te da ima propise, zakone i Ustav.

- Impresivno je kako se ova tema pretvara u temu Izbornog zakona i izbor člana iz redova hrvatskog naroda i kako se zanemaruje reforma cjelokupnog Ustava. Hrvat u Republici Srpskoj se ne može kandidirati za člana Predsjedništva, isto tako Srbin iz Sarajeva, ni Jevreji, Romi i ostali koji ne pripadaju etničkim skupinama. Rekao sam da nije fer da dominira tema izbora člana iz redova hrvatskog naroda. Nije na stolu samo bila ta tema. Tema je bila raspakiravanje te luđačke etničke košulje i uvođenje građanskog koncepta, barem za početak na scenu, a onda njegovog razvijanja uz razlike koje narodi u BiH imaju - rekao je.

Naglasio je kako se sad mogu čuti prijetnje iz Hrvatske.

- Mi smo stoljećima susjedi. Bosanci i Hercegovci su hrabar i častan narod koji ne trpi prijetnje. S nama se ne može razgovarati porukama rata. Nema nikakvog trećeg entiteta, ni prijetnji. Mi smo spremni za stodnevne razgovore kako bi našli rješenje za probleme u BiH. Politički lideri u Hrvatskoj moraju sebi objasniti - kako su došli u situaciju da su im glavni partneri u BiH ljudi iz Republike Srpske u kojoj ne živi 93 posto Hrvata, koji su tamo živjeli prije agresije na BiH. Ovdje su kreirani sukobi SDA i HDZ-a koji to prenose konceptualno na sukobe naroda, a prelako se dogovaraju o temama koje su za njih istinski važne - naveo je Konaković.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman istaknuo je kako se BiH želi vidjeti kao prosperitetna, stabilna i institucionalno- funkcionalna država.

- Ovdje nije stvar HDZ-a, nego malih stranaka koje su okupljene u HNS-u. Ovdje je ugrožen vitalni interes hrvatskog naroda u BiH. Izborni zakon ima puno praznina i ne možemo dozvoliti da je Dom naroda popunjavanje i da je to izostavljeno. Dom naroda je ustavna kategorija - naglasio je Grlić Radman, navodi HRT.

Fena