Povećan broj djece s hepatitisom, znanstvenici misle da je uzrok adenovirus Istaknuto

Autor  Apr 26, 2022

Broj zabilježenih slučajeva hepatitisa kod male djece u svijetu iznosi 169, a jedno je dijete preminulo.


Samo u Velikoj Britaniji oboljelo je 114 djece te će njih 10 morati ići na transplantaciju jetre, piše BBC.

Britanska zdravstvena sigurnosna organizacija (UKHSA) kaže da je najvjerojatniji uzrok hepatitisa kod djece soj adenovirusa nazvan F41.

Većina oboljele djece ima pet godina ili manje te su imali simptome gastroenteritisa – proljev i mučninu, praćene žuticom ili žutilom kože i očiju, što znači probleme s jetrom.

Znanstvenici istražuju što se dogodilo s virusom
Dr. Meera Chand, direktorica kliničkih u UKHSA rekla je da informacije prikupljene njihovim istraživanjima sve više sugeriraju da je porast iznenadne pojave hepatitisa u djece povezan s infekcijom adenovirusa. No, temeljito istražuju i druge potencijalne uzroke.

Stručnjaci naglašavaju da većini djece koja se zarazi adenovirusom neće postati jako loše. Slučajevi upale jetre, poznati kao hepatitis, iznimno su rijetki, ali mogu biti vrlo ozbiljni. Znanstvenici i kliničari sada istražuju je li došlo do promjene u genetskom sastavu virusa koja bi mogla lakše izazvati upalu jetre.

Drugo moguće objašnjenje je da su ograničenja nametnuta tijekom pandemije možda dovela do toga da su mala djeca prvi put bila izložena adenovirusu u nešto kasnijem trenutku života, što je kod nekih dovelo do “snažnijeg” imunološkog odgovora.

Profesor Calum Semple, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu Liverpool, kaže da je adenovirus praktički nestao tijekom izbijanja covida te da se sada vratio. Kaže da se istražuju i druge hipoteze, uključujući i to može li nedavna infekcija covidom biti okidač za probleme s jetrom skupa s adenovirusom. Ne postoji poveznica s cjepivom protiv korone.

Simptomi
Dr. Chand govori da se roditelji i obitelji mogu biti uvjereni da su ovakvi slučajevi rijetki, ali da bi trebali znati simptome hepatitisa uzrokovanih adenovirusom.

Neki od simptoma su: veliki umor, gubitak apetita, bol u trbuhu, žutilo bjeloočnice ili kože, urin tamne boje, siva boja izmeta, svrbež kože, bolovi u mišićima i zglobovima, visoka temperatura.

Osnovne higijenske mjere poput temeljitog pranja ruku pomažu u smanjenju širenja mnogih infekcija, uključujući adenovirus.

Stručnjaci kažu da djeca sa simptomima gastrointestinalne infekcije, što uključuje proljev i povraćanje, trebaju ostati kod kuće te ne trebaju ići u školu ili vrtić do 48 sati nakon što simptomi prestanu, piše BBC, prenosi Index.