Vučiću rok do avgusta da uvede sankcije Rusiji ili zaustavljanje EU puta

Autor  Apr 14, 2022

Period sjedenja na dvije stolice ističe i Srbija će uskoro morati da uvede sankcije Rusiji. Kako saznaje Nova.rs, zapadni partneri očekuju od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da započne usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom i da se pridruži sankcijama do ljeta.

Od početka rata u Ukrajini, Srbija je relativno uspješno balansirala između Istoka i Zapada, izbegavajući da se opredijeli i zauzme stranu. Međutim, period “sjedenja na dvije stolice” ističe i Srbija će morati da donese odluku – Evropska unija ili Rusija.
Od odluke da li će uvesti sankcije Rusiji i pridružiti se EU mjerama, u mnogome će zavisiti i dalji evropski put Srbije, uz napomenu da se u Evropskom parlamentu, ali i u Evropskoj komisiji, sve češće mogu čuti prijedlozi za potpunu obustavu pregovora sa Srbijom dok se ne uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Prema informacijama do kojih je došla Nova.rs, prvobitni rok za uvođenja sankcija Rusiji je 15. maj, ali se na tom datumu neće insistirati, imajući u vidu političku situaciju u Srbiji i činjenicu da još uvijek nije formirana nova Vlada Srbije.

Zapadni partneri očekuju da se izvršna vlast formira do avgusta i da će jedna od prvih odluka nove vlade biti uvođenje sankcija.

Do tada će na ovu temu razgovarati sa šefom srpske države, Aleksandrom Vučićem.

Najmoćnija država EU, Njemačka, prednjači, kako navode sagovornici Nova.rs iz Brisela, u apelima i pritiscima na Srbiju.

“Nije u potpunosti tačna priča da će Nemačka, kao država koja pojedinačno najviše ulaže u Srbiju, insisitirati na povlačenju svojih investitora iz vaše zemlje. U tom slučaju ne bi izgubila samo Srbija, već i njemački privrednici koji su uložili ozbiljna sredstva. Ono što jeste tačno to je da Njemačka, u slučaju da Srbija odbije da se pridruži jedinstvenoj Evropi, neće, kao što je to do sad radila, aktivno apelovati na investitore da ulažu u vašu državu”, navodi naš izvor

U svojoj čestitki Aleksandru Vučiću na reizboru na mjesto predsednika Srbije, njegov njemački kolega Frank-Valter Štajnmajer je rekao da će uvođenje sankcija Srbije Rusiji u narednom periodu biti od ključnog značaja.

Na tom tragu bila je i šefica njemačke diplomatije Analena Berbok, koja je poručila vlastima u Srbiji da moraju da uvedu sankcije Rusiji ukoliko žele u evropski blok.

“Željela bih da poručim Srbiji, ako želite da postanete članica Evropske unije, što bi Srbija htjela, ključno je da podržite i spoljnu politiku Evropske unije i odgovarajuće sankcije”, poručila je Berbok