Srpsko selo izgrađeno od ostataka iz Rimskog Carstva, svinje jele iz sarkofaga koji je danas u muzeju Istaknuto

Autor  Dec 21, 2021


Porodica Ivanović i danas koristi kuću sa drevnim temeljima, koja se nalazi u selu Stari Kostolac (središnja Srbija), predgrađu nekada velikog rimskog naselja i vojnog garnizona Viminaciuma

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, deda Verice Ivanović se za izgradnju kuće koristio svim materijalima koje je mogao pronaći. Među njima su bile, iako on to nije znao, cigle iz vremena Rimskog Carstva.

ARHEOLOŠKI RUDNIK

Porodica Ivanović i danas koristi kuću sa drevnim temeljima, koja se nalazi u selu Stari Kostolac (središnja Srbija), predgrađu nekada velikog rimskog naselja i vojnog garnizona Viminaciuma. Tek godinama kasnije, porodica je uočila da su cigle dio ruševina koje su pripadale ovom, nekada moćnom, carstvu.

Cigle koje su pronađene u kući Ivanovića vjerovatno datiraju iz 3. ili 4. stoljeća nove ere, tvrdi Emilija Nikolić, znanstvena saradnica sa Instituta za arheologiju u Beogradu.


- Možda je to malo čudno, znam da su cigle rimske, ali svi su to radili, kazala je za AFP Verica Ivanović.

Polja oko Viminaciuma još uvijek su "arheološki rudnik" pun antičkih novčića, nakita i drugih predmeta. U napuštenom dvorištu blizu kuće nalaze se ostaci starog rimskog zida.

- Jednom prilikom, dok smo u polju vadili krompir, pogledala sam dole i ugledala kameju. Kad sam je okrenula, ugledala sam predivno žensko lice. Sada je u muzeju, istakla je Ivanović.

Stanovnici Starog Kostolca su stoljećima koristili cigle, mozaičke pločice i druge antičke ostatke za svakodnevne potrebe. U 19. stoljeću su historičari primijetili da je seljak iz obližnjeg sela koristio sarkofag kao hranilicu za svinje, tvrdi Nikolić.

Danas se sarkofag, na kojem su prikazi grčkog mita o Jazonu i zlatnom runu, nalazi u muzeju.

POD ZEMLJOM

Inače, Viminacium je bio glavni grad rimske provincije Mezije, a na vrhuncu je u njemu živjelo oko 30.000 stanovnika, tvrde arheolozi. Do sada je iskupano više desetaka hiljada artefakata na ovom području, a među njima je i rimska sauna sa grijanim zidovima i podovima, flota brodova i stotine skulptura. Smatra se da je antički grad imao i jednu od najvećih nekropola na području bivšeg Rimskog Carstva, sa oko 14.000 pronađenih grobnica.

Viminacium je nakon najezde Huna sredinom 5. stoljeća nove ere počeo gubiti na važnosti, a do dolaska Slavena u 7. stoljeću već je bio potpuno napušten.

Stručnjaci tvrde da je ovo arheološko nalazište jedino veliko rimsko naselje na kojem nije izgrađen moderni grad.

- Londinium više ne možemo vidjeti jer je na njemu izgrađen moderni London. Isto je i s Lutetiom i Singidunumom - povrh njih su Pariz i Beograd, kazao je Miomir Korać, direktor Instituta za arheologiju u Beogradu i dodaje da se prema opsežnim skeniranjima, ispod kukuruznih polja Starog Kostolca nalaze ostaci cijelog antičkog grada - hramovi, amfiteatar, hipodrom, kovnica novca i carska palača. Do danas je otkopano samo dva do tri posto ovog lokaliteta.

Međutim, stoljećima nakon propasti, ovaj stari grad opet je pod opsadom. Četrdeset godina rudarskih radova, nedavno proširenje područja kopanja uglja i obližnja elektrana sve više zadiru u ovo područje.

- Lokalitet je definitivno ugrožen, mnoge antičke građevine već su uništene pri izgradnji rudnika. Spasili smo ono što se dalo spasiti, istakla je Emilija Nikolić.