Sadašnje ustavno uređenje BiH je "izvorni Dejton" - SDA

Autor  Okt 18, 2021

Stranka demokratske akcije smatra da insistira Milorada Dodika na povratku „izvornom Dejtonu“ i način na koji to želi ostvariti, protuustavni i protuzakoniti i čin su napadači na ustavno-pravni poredak BiH. 

“Izvorni Dejton”, pojašnjavaju iz SDA, ne postoji, postoji samo Dejtonski mirovni sporazum. Samim Mirovnim sporazumom predviđena je njegova nadgradnja po utvrđenim procedurama, pa je time postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine u svojoj evoluciji uvijek „izvorni Dejton“. 

Dakle, isti iz te stranke, sve nadležnosti koje su prenesene sa nivoa entiteta na državni nivo prenijete su na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i uglavnom uz potpuni konsenzus svih članova Parlamentarne skupštine BiH, uz visoko podignute ruke SNSD-a ovih parlamentaraca. Zakoni i odluke donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu se mijenjati isključivo u toj instituciji. 

Navode da jednostrani pokušaji stavljanja van snage tih zakona u entitetskom parlamentu i prijetnje zabranom djelovanja državnim institucijama na prostoru entiteta RS predstavljaju grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i najozbiljniju prijetnju miru u Bosni i Hercegovini i regionu.

- Oružane snage BiH, OSA, SIPA, Uprava za indirektno opozivanje i sve ostale institucije za koje Dodik najavljuje „povlačenje saglasnosti“ ostat će državne institucije čije postojanje odluke Narodne skupštine RS ne mogu ugroziti. Jedino što će Dodik svojom avanturističkom politikom ugroziti ako krene u formiranje parainstitucije, jesu stabilnost i mir, i entitet RS koji postoji samo na temelju Ustava BiH - poručuju iz SDA.