Kopije artefakata likijske civilizacije biće izložene pod morem u Antaliji Istaknuto

Autor  Sep 26, 2021

Privode se na kraju radovi na Podvodnom umjetničkom parku Likija-Kas u Antaliji, gdje će biti izložene kopije povijesnih artefakata iz likijske civilizacije koje su krijumčarene iz regije.


U okviru projekta koji je realiziran u suradnji Ureda guvernera Distrikta Kas, Općine Kas i Razvojnom agencijom zapadnog Mediterana, povijesni artefakti koji su utvrđeni znanstvenim istraživanjima, napravljeni su od materijala otpornih na vodu.

Ukupno 658 izgubljenih i zaboravljenih likijskih artefakata, koji će posjetitelji biti predstavljeni u umjetničkom parku na površini od približno 10 hektara pod morem, ronioci su pažljivo spustili u vodu.

Podvodni fotograf Sukru Gursoy je zaronio čak 25 puta kako bi zabilježio trenutke ispuštanja radova u vodu, a sve je trajalo oko 30 sati.

Guverner okruga Kas Saban Arda Yazici i načelnik Kasa Mutlu Ulutas odjeljeni su također ronilačka odijela kako bi pratili aktivnosti koje u regiji Limanagzi provode ronioci.

Yazici je rekao da su artefakti koje treba spustiti pod vodu inspirisani likijskom mitologijom sa naučnog stanovišta, a izabrani su iz izgubljenog naslijeđa krijumčarenog iz regiona.

Naglašavajući da se projekt slane o ekosistemu, Yazici je rekao da se mišljenja znanstvenika koji su stručnjaci za tu temu uzimaju u obzir pri proizvodnji artefakata od materijala koji ne izazivaju zagađenje morskog svijeta.

Cilj projekta je povećati broj ronjenja sa 80.000 na 300.000 godišnje i proširiti turističke aktivnosti.

"Namjera je stvorila područje na kojem posjetitelji koji u regiju dolaze turističkim brodovima mogu park promatrati bez ronjenja. Artefakti postavljeni u regiji Limanagzi posjetitelji će ponuditi ugodno promatranje na dubini od pet do 20 metara", rekao je Yazici.

Među radovima koji će biti izloženi pod vodom isti se stubovi u ulici u gradu Patara, Posejdon i njegovi konji, himera i legenda o Bellarophoronu te spomenik Erbinna (Nerejide) u drevnom gradu Xanthosu.

IZVOR: AA