Online muzej mobilnih telefona – pogled na razvoj „uređaja bez koga se ne može“

Autor  Jan 19, 2022

Novi online muzej posvećen historiji mobilnog telefona trebalo bi da se pojavi u novembru i sadržaće više od 2.000 jedinstvenih mobilnih telefona 200 različitih proizvođača.

Muzej mobilnih telefona, koji će prikazati razvoj tog telefona od 1984. do danas, podržao je mobilni operater Vodafone kroz petogodišnji sponzorski ugovor.

Muzej je stvorio stručnjak za mobilne telefone Ben Wood koji je takođe glavni analitičar u kompaniji za tehnološka istraživanja CCS Insight, kao i njegov kolega „veteran“ mobilne industrije Matt Chatterly, s ciljem da u budućnosti stvore mobilne fizičke izložbe kako bi što više ljudi moglo vidjeti zbirku telefona.

Online muzej će sadržavati prve mobilne telefone, često velike, teške uređaje koji su bili jedva prenosivi, uz najnovije sklopive pametne telefone, koji sadrže ekrane koji se mogu preklopiti na pola, kao i vrhunske kamere za fotografije i video.

„Skupljam telefone više od 25 godina. U poslednjih 30 godina mobilni telefon je postao dio društvenog tkiva, a raznolikost dizajna, od prvih prenosivih telefona do najnovijih pametnih telefona s fleksibilnim ekranima, nešto je što treba vidjeti“, rekao je Wood.

„Kad se online muzej pokrene kasnije ove godine, želimo da to bude bogat izvor za učenje i način da inspirišemo mlade ljude da nastave da stvaraju vlastite nevjerovatne mobilne inovacije u budućnosti“, dodao je.

IZVOR: Agencije, Hina, dpa